Ruim tweeduizend Colombiaanse zwangere vrouwen besmet met zikavirus

Voor zwangere vrouwen is besmetting zeer risicovol omdat het virus de ontwikkeling van de baby kan beschadigen.

Een vrouw in Guatemala wordt gecheckt op het zikavirus.
Een vrouw in Guatemala wordt gecheckt op het zikavirus. Foto Josue Decavele / Reuters

In Colombia zijn zeker 2100 zwangere vrouwen besmet met het zikavirus. Dat meldt het nationale gezondheidsinstituut van Colombia. Het virus wordt verspreid door een muggenbeet. Voor zwangere vrouwen kan besmetting risicovol zijn omdat het virus mogelijk de ontwikkeling van de baby beschadigt en zo kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeboren kindjes.

Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week. Ook is er mogelijk een link met het Guillain-Barrésyndroom, dat kan leiden tot verlamming. Een verband tussen het virus en de neurologische afwijkingen is niet bewezen. Het virus zorgt in Brazilië voor de grootste problemen. Tot vrijdag waren er 3893 verdachte gevallen gemeld in dat land. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels opgedoken.

Maandag spoedbijeenkomst

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verspreiding van het zikavirus een ‘wereldwijd noodgeval’ is. Directeur-generaal van de WHO Margaret Chan zei eerder deze week “zeer bezorgd” te zijn. Verwacht wordt dat op het Amerikaanse continent drie tot vier miljoen mensen besmet kunnen raken.

Virus wordt snel verspreid

De snelle verspreiding van de ziekte naar al 21 landen sinds mei 2015 is volgens de WHO te wijten aan een gebrek aan immuniteit onder de bevolking.

In de Verenigde Staten is het virus nog niet gesignaleerd, hoewel een vrouw die in Brazilië ziek werd later in Hawaii een baby met hersenbeschadiging kreeg.

Geen vaccin

Er is nog geen vaccin om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. De gezondheidsautoriteiten in El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen in die landen aan om hun zwangerschap uit te stellen als dat kan.

De Colombiaanse regering adviseert die plannen uit te stellen met zes tot acht maanden, de autoriteiten in El Salvador raden zelfs aan om te wachten tot 2018.

Volgens Amerikaanse wetenschappers duurt het mogelijk tien jaar voordat er een zika-vaccin op de markt is. Testversies moeten binnen twee jaar klaar zijn, maar het duurt vermoedelijk lang voor een vaccin wordt goedgekeurd.