Presidentsverkiezingen: Trump aan kop in laatste peilingen

Vastgoedmagnaat Donald Trump gaat volgens de laatste peiling aan kop om in de staat Iowa de voorverkiezing van de Republikeinen te winnen.

Presidentskandidaat Donald Trump bij een bijeenkomst in Iowa op 30 januari.
Presidentskandidaat Donald Trump bij een bijeenkomst in Iowa op 30 januari. Foto Scott Olson / AFP

De Amerikaanse presidentskandidaat en vastgoedmagnaat Donald Trump gaat volgens de laatste peiling aan kop om in de staat Iowa de voorverkiezing van de Republikeinen te winnen. De lokale krant Des Moines Register en Bloomberg Politics maakten in de nacht van zaterdag op zondag de uitslag van hun peiling bekend. Maandag beginnen in Iowa de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezing.

28 procent van de stemmers

Trump gaat ruim aan kop: zo’n 28 procent van de Republikeinen die ‘waarschijnlijk’ gaan stemmen, spraken een voorkeur uit voor Trump. Zijn rivaal Ted Cruz kan volgens de peiling rekenen op 23 procent van de stemmen. Senator Marco Rubio neemt met 15 procent de derde plek in.

De miljardair riep zijn aanhangers zaterdag op om absoluut naar de stembus te gaan, ook als ze ziek zijn of in een huwelijkscrisis zitten. Trump:

“Het maakt me niet wat er aan de hand is. Ook als je ziek bent, ga erop uit.”

Belangrijke staat

Tijdens de voorverkiezingen wordt bepaald welke Republikeinen en Democraten hun partij mogen vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen. Maandag beginnen de voorverkiezingen in Iowa, daarna worden er de komende maanden in alle Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden. In de zomer wordt duidelijk welke twee kandidaten, één namens de Democraten en één namens de Republikeinen, het tegen elkaar zullen opnemen.

Trump wordt in de aanloop naar de verkiezingen gezien als de man die de campagne kaapte. De 69-jarige miljardair profileert zich als een winnaar. Met zijn slogan “Make America great again” geeft hij de weggegleden blanke middenklasse weer hoop op eigenwaarde en met extreme uitspraken en het wekken van achterdocht weet Trump permanent in de pers te blijven. Hij is daardoor veel, zo niet alles bepalend geweest in de Republikeinse campagne.