Louis Bontes keert terug bij de partij Voor Nederland

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Louis Bontes (VNL) tijdens het debat in de Thorbeckezaal over de begroting van de Tweede Kamer.
Louis Bontes (VNL) tijdens het debat in de Thorbeckezaal over de begroting van de Tweede Kamer. Foto Martijn Beekman / ANP

Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij de partij Voor Nederland (VNL). Dat maakte de partij zondag bekend.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Moszkowicz werd eerder deze maand aan de kant geschoven wegens “gebrek aan toewijding”. Volgens partijleden zou hij ook “de zwaarte van het politieke werk” onderschatten.

Toen wilde Bontes wel weer terugkeren

Direct na de komst van Moszkowicz vorig jaar trok kondigde Bontes zijn vertrek aan voor na de verkiezingen. “Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af”, zei hij toen.

Na het vertrek van de oud-strafpleiter zei Bontes vervolgens dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Tweede Kamerlid Joram van Klaveren.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is “zeer verheugd” over de terugkeer van Bontes:

“Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL.”

Zo profileert VNL zich

VNL bestaat uit voormalige PVV’ers. De partij is met twee zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven aan defensie en politie. Namens de partij zitten Joram van Klaveren en Louis Bontes momenteel in de Kamer.

Dit werd er gezegd over het vertrek van Moszkowicz

In weekblad Elsevier zei partijlid Laurence Stassen dat ze de indruk kreeg dat Moszkowicz niet echt gemotiveerd was.

“Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.”

Moszkowicz reageerde:

“Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.”