Klaagmuur krijgt deel voor gemengd bidden

Die beslissing is een overwinning voor Women of the Wall, dat vrouwenrechten nastreeft bij de heilige joodse plek.

Vrouwen van Women of the Wall bij de Klaagmuur.
Vrouwen van Women of the Wall bij de Klaagmuur. Foto Amir Cohen / Reuters

Er komt bij de Klaagmuur een plek waar mannen en vrouwen gezamenlijk kunnen bidden. Dat besluit heeft de Israëlische regering zondag genomen, meldt persbureau Reuters. Israëlische media noemen het een “historische beslissing”.

Op dit moment zijn er meerdere gedeeltes bij de Klaagmuur. Er is een gedeelte voor orthodoxe joden, met daarin apart gedeeltes voor mannen en vrouwen. Daarnaast is er een deel voor niet-orthodoxe joden. Dat gedeelte wordt flink uitgebreid en krijgt zowel een plek waar mannen én vrouwen kunnen bidden, als een plek voor alleen vrouwen.

Dat laatste heeft actiegroep Women of the Wall afgedwongen. Sinds 2013 wordt er, onder andere vanwege de acties van de groep, gepraat over een oplossing van het probleem. Women of the Wall bidt nu in het vrouwengedeelte van de orthodoxe sectie, maar houdt zich daarbij vaak niet aan de religieuze regels die daar heersen. Zo voeren zij actie om bij de Klaagmuur uit de Tora te mogen lezen, het heilige boek van het jodendom. Regelmatig leiden demonstraties tot opstootjes met de politie.

Liberale stroming

Premier Netanyahu zei over het besluit:

“Dit is een oplossing voor het probleem van Women of the Wall en een compromis voor dit gevoelige onderwerp op een plek die bedoeld is om het Joodse volk te verbinden.”

Rabbijn Susan Silverman roemde de beslissing tegenover Reuters en had het over “een uitzonderlijk feestelijke dag”. De verbouwing moet binnen een jaar af zijn. Dan heeft Women of the Wall beloofd niet meer te bidden in het orthodoxe gedeelte, maar naar het vrouwengedeelte te verhuizen aan de niet-orthodoxe kant.

Het besluit is ook een overwinning voor minder strikte stromingen binnen het jodendom in Israël. Op veel maatschappelijke gebieden hebben orthodox-religieuze groeperingen het voor het zeggen. Israël kent bijvoorbeeld geen burgerlijk huwelijk, alleen trouwen op orthodox-joodse wijze is toegestaan.