Kijken: verdient een bedelaar meer bij supermarkt of stoplicht?

De documentaire ‘Begging for Life’ onderzoekt hoe verschillende landen omgaan met bedelaars.

De zoontjes van de Filipijnse Judith bedelen in Manilla bij een stoplicht.
De zoontjes van de Filipijnse Judith bedelen in Manilla bij een stoplicht. Screenshot uit 'Begging for Life' / Al Jazeera

Verdient een bedelend kind meer bij de ingang van de supermarkt of bij het stoplicht? In de documentaire Begging for Life reist Al Jazeera de wereld over om te onderzoeken hoe verschillende landen omgaan met bedelaars. Worden ze genegeerd of geholpen door de overheid? Geven mensen in grote auto’s meer geld dan de bestuurders van kleine wagens?

Verdienen kinderen meer dan volwassenen?

In Manilla in de Filipijnen zien we Judith, een jonge vrouw die haar kinderen na school nog een paar uur de straat op stuurt om te bedelen. Haar zoontjes van 5 en 7 jaar staan soms zeven uur achter elkaar bij de supermarkt of voor het stoplicht tussen de wachtende auto’s om voorbijgangers om losgeld te vragen.

Aan het woord is ook Butch Nerja, die als kleine jongen zelf veel heeft gebedeld en later voor NGO’s werkte om de situatie op straat te proberen te verbeteren. Maar na een aantal jaar was hij de bureaucratie bij die organisaties zat, vertelt hij. Op straat kan hij gericht helpen, legt hij uit, daarom geeft hij geeft hij kleding en geld nu rechtstreeks aan de kinderen op straat.

Georganiseerd bedelen

De documentaire, gemaakt door Barnaby Phillips en Karim Shah, werpt ook licht op een ander fenomeen: georganiseerde bedelpraktijken. In Europa worden Roma-zigeuners geregeld beschuldigd van georganiseerde bedelpraktijken: vrouwen zouden gedwongen worden om te bedelen op straat en moeten het geld afstaan aan criminele bendes.

Deze documentaire volgt ook de Roemeense Gina Ionescu in Malmö. Haar drie kleine kinderen wonen in Roemenië. Zelf bedelt ze in Zweden op straat om geld. “Bedelen is mijn werk. Ik kan niets anders”, antwoordt ze op de vraag waarom ze niet gaat werken. Ze legt uit wat haar strategie is tijdens een dag op straat: hoofd omlaag houden, naar de schoenen kijken en inschatten hoeveel geld iemand zal geven.

Bekijk de documentaire van Al Jazeera (26 minuten):