‘Jongste Siamese tweeling ooit’ gescheiden

Een ziekenhuis in Bern heeft naar eigen zeggen mogelijk de jongste Siamese tweeling ooit gescheiden.

Mogelijk werd een Siamese tweeling nooit eerder zo vroeg van elkaar gescheiden (de tweeling op de foto is niet de tweeling uit het artikel).
Mogelijk werd een Siamese tweeling nooit eerder zo vroeg van elkaar gescheiden (de tweeling op de foto is niet de tweeling uit het artikel). Foto: Snapshot YouTube

Artsen in een ziekenhuis in Zwitserland zeggen wellicht de jongste Siamese tweeling ooit te hebben gescheiden. Dat maakte het academisch ziekenhuis van Genève, dat de operatie uitvoerde in samenwerking met het academisch ziekenhuis in Bern, zondag bekend in een persbericht. De tweeling genaamd Lydia en Maya was tijdens de chirurgische ingreep op 10 december van het vorige jaar acht dagen oud.

De tweeling - acht weken te vroeg geboren - was met de borst en lever aan elkaar verbonden. Met een succesvolle operatie die vijf uur duurde, uitgevoerd door een medisch team bestaande uit dertien mensen, kon de tweeling worden gescheiden.

Medische sensatie

Het ziekenhuis spreekt van de eerste succesvolle operatie van zulke jonge baby’s in Zwitserland en mogelijk ook wereldwijd. Het noemt de operatie “een medische sensatie”. Steffen Berger, hoofd pediatrische chirurgie van het ziekenhuis in Bern:

“Het perfecte samenwerken tussen de artsen en het verplegend personeel uit verschillende disciplines vormden de sleutel tot succes. We zijn erg blij dat het nu zo goed gaat met de kinderen en de ouders.”

In eerste instantie zouden de artsen van plan zijn geweest de tweeling pas na enkele maanden te scheiden. Vanwege een acute levensbedreigende situatie voor de tweeling werd de operatie vervroegd.

De moeder van de tweeling beviel na de Siamese tweeling nog van een derde kind, dat gezond ter wereld kwam. Zowel de kinderen als de moeder lijken goed te herstellen.