Française die gewelddadige man doodschoot vrij

President Hollande heeft gratie verleend aan Jacqueline Sauvage die in 2012 haar gewelddadige echtgenoot doodschoot.

De Franse president François Hollande gaf zondag het verlossende woord in de geruchtmakende zaak.
De Franse president François Hollande gaf zondag het verlossende woord in de geruchtmakende zaak. Foto: Charles Platiau / Reuters

De Franse president François Hollande heeft zondag gratie verleend aan Jacqueline Sauvage, die in 2012 haar gewelddadige echtgenoot doodschoot. Dat melden Franse media.

Sauvage (66) ontloopt door de gratie een gevangenisstraf van tien jaar. Volgens AFP spraken bronnen rond de president van een uitzonderlijke situatie:

“De president wilde, gezien de uitzonderlijke situatie, de terugkeer van mevrouw Sauvage naar haar familie mogelijk maken.”

Slechts één keer eerder maakte Hollande gebruik van zijn bevoegdheid een gevangene gratie te verlenen. In 2013 verleende hij gratie aan Philippe El-Shennawy, die er op dat moment een gevangenisstraf van 38 jaar op had zitten.

Steun

Sauvage ontving de afgelopen maanden steun van verschillende kampen: zo ondertekenden 380.000 burgers een petitie voor het vrijlaten van Sauvage. Ook in de Franse politiek en media kon ze op steun rekenen.