Vijfde nederlaag op rij voor Feyenoord

ADO is met 0-2 te sterk in De Kuip. Ajax speelt gelijk tegen Roda, Heerenveen verslaat Cambuur en Twente wint van Utrecht.

Feyenoorder Dirk Kuyt baalt van een gemiste kans.
Feyenoorder Dirk Kuyt baalt van een gemiste kans. Foto ANP

Feyenoord heeft zondag de vijfde nederlaag op rij geïncasseerd in de eredivisie. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ging in de eigen Kuip ook onderuit tegen ADO Den Haag: 0-2. Feyenoord zette daarmee een negatief clubrecord neer, want nog nooit verloren de Rotterdammers vijf wedstrijden op rij in de competitie.

Twee voormalige jeugdspelers van Feyenoord deden hun oude club pijn. Kevin Jansen opende kort voor rust de score, Gianni Zuiverloon besliste de wedstrijd na een uur spelen. Feyenoord verloor de afgelopen weken ook van NEC, PSV, AZ en sc Heerenveen. De ploeg van Van Bronckhorst staat nog steeds derde in de eredivisie, maar de achterstand op koploper PSV bedraagt liefst veertien punten. ADO is de nummer twaalf van de ranglijst. (ANP)

Ajax - Roda JC

Ajax heeft zondag de koppositie in de eredivisie verspeeld. De club leek in de uitwedstrijd tegen Roda JC op weg naar een benauwde zege, maar liet zich verrassen in blessuretijd (2-2).

Maecky Ngombo was weer de gevierde man bij de thuisclub. Hij zorgde donderdag in de slotfase van het duel met FC Utrecht ook al voor blijdschap bij de club uit Kerkrade (1-0).

Arek Milik en Anwar El Ghazi bezorgden Ajax een voorsprong van 2-0. Rydell Poepon verkleinde de achterstand van de thuisclub nog voor rust.

Ajax heeft nu een punt minder dan PSV, dat zaterdag al van De Graafschap won (4-2). (ANP)

Friese derby

Sc Heerenveen heeft zondag in Leeuwarden de Friese derby gewonnen ten koste van SC Cambuur. Arber Zeneli maakte vlak na rust het enige doelpunt: 0-1. Cambuur is door de nederlaag nog altijd puntloos in 2016 en blijft steken op de voorlaatste plaats met dertien punten, twee meer dan De Graafschap. Heerenveen staat elfde met 29 punten.

Beide ploegen waren in een uitverkocht Cambuur-stadion redelijk aan elkaar gewaagd, al kreeg Heerenveen de beste kansen. Cambuur had met een kopbal van Marvin Peersman halverwege de tweede helft de beste kans op de gelijkmaker. Aan de andere kant was Luciano Slagveer in de slotfase met een schot dicht bij de 0-2. (ANP)

Twente uit degradatiezone

FC Twente heeft zich zondag in de eredivisie boven de degradatiestreep uit getrokken. Coach René Hake zag tevreden toe dat zijn ploeg voor eigen publiek ook tegen FC Utrecht agressie en wil om te winnen toonde. Dat resulteerde in een verdiende zege (3-1) en met negentien punten de vijftiende plaats op de ranglijst, vóór Excelsior.

Twente stond binnen tien minuten met 2-0 voor, door treffers van Bruno Uvini en Zakaria El Azzouzi. Hakim Ziyech, hij weer, deed twee keer het voorbereidende werk. Felipe Gutiérrez zorgde al voor rust voor feest op de tribunes. Pas laat deed invaller Ruud Boymans iets terug namens FC Utrecht. (ANP)