Djokovic wint Australian Open overtuigend

De Servische nummer één van de wereld won overtuigend: hij had slechts drie sets nodig om de 28-jarige Schot te verslaan.

Novak Djokovic in actie in de Rod Lever Arena in Melbourne.
Novak Djokovic in actie in de Rod Lever Arena in Melbourne. Foto Saeed Khan / AFP

Tennisser Novak Djokovic heeft zondag Andy Murray verslagen in de finale van de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld won overtuigend: hij had slechts drie sets nodig om de 28-jarige Schot te verslaan: 6-1, 7-5, 7,6. Het is de zesde keer dat de Serviër de titel in Australië wint.

Djokovic was consistent in zijn spel, Murray schommelde meer, zo analyseerde commentator Jan Siemerink tijdens de tweede set. In de tweede en de derde set ging het gelijk op, maar Murray liet op belangrijke momenten punten liggen. Zo maakte hij in de beslissende tiebreak bijvoorbeeld twee dubbele fouten.

Het spel van Djokovic is uitermate geschikt voor de hardcourt ondergrond waarop in dit toernooi wordt gespeeld. De Schot won het grandslamtoernooi in Australië nog nooit, terwijl “Djoko” in de Rod Laver Arena al vijf keer eerder de titel veroverde. In totaal is dit de elfde grandslamtitel van Djokovic.

De eerste set was snel binnen

De 29-jarige Servische speler walste in de eerste set over zijn Schotse opponent heen: na slechts een halfuur spelen stond er 6-1 op het scorebord in Melbourne. Pas bij een stand van 5-0 wist de 28-jarige Schot zijn eerste game te winnen en wat tegenstand te bieden aan de titelverdediger.

Tweede set

Bij 5-5 werd het spel spannend. Murray stond in de elfde game eerst 40-0 voor, maar daarna won Djokovic vijf punten op rij en brak hij Murray. Toen Djokovic de set mocht uitserveren, maakte hij twee dubbele fouten achter elkaar. Maar daar wist Murray niet van te profiteren: Djokovic wist de set toch nog naar zich toe te trekken, mede dankzij een aantal onnodige fouten van Murray.

Derde set

In de derde set vocht Murray terug. Zijn spel werd aanvallender, en dat leverde hem punten op. Marcella Mesker zei:

“Hij oogt meer ontspannen deze set, minder gevloek en getier. En hij lijkt succes te hebben met zijn aanvallende spel.”

Djokovic tenniste vlijmscherp: veel van zijn ballen zaten tegen de lijn aan. Hij wisselde regelmatig blikken uit met zijn coach Boris Becker. De set zit vol lange rally’s, maar beide tennissers incasseren soms ook snel een punt. Door een afzwaaier wordt het uiteindelijk 6-6 en begint de tiebreak. Murray begint slecht: met een dubbele fout. Djokovic mag daarna serveren en begint met een ace. Bij 3-1 slaat Murray nog een dubbele fout. Bij 6-1 heeft Djokovic vijf matchpoints en zegt Mesker:

“Zo close als het in de laatste games was, zo groot is het gat nu.”

Met een ace wint hij zijn zesde Australian Open titel. Mesker noemt het een “masterclass performance”. Djokovic verloor geen set sinds de kwartfinale, een prestatie van formaat.

Eerdere duels

Van de dertig duels tussen de twee heeft Murray slechts negen keer gewonnen. In 2011, 2013 en 2015 stonden Djokovic en Murray ook al tegenover elkaar in de eindstrijd op het Australische hardcourt.