Carlsen wederom winnaar schaaktoernooi Wijk aan Zee

De Noor wint het belangrijkste schaaktoernooi van Nederland voor de vijfde maal.

De Noor Magnus Carlsen (l) tijdens zijn partij tegen de Chinees Ding Liren in de laatste ronde van het Tata Steel 2016 Schaaktoernooi.
De Noor Magnus Carlsen (l) tijdens zijn partij tegen de Chinees Ding Liren in de laatste ronde van het Tata Steel 2016 Schaaktoernooi. Foto: Koen Suyk / ANP

De Noor Magnus Carlsen heeft zondag voor de vijfde keer in zijn loopbaan het schaaktoernooi van Wijk aan Zee gewonnen. De wereldkampioen had in de dertiende en laatste ronde voldoende aan een remise.

De 25-jarige Carlsen kreeg met wit wel voordeel tegen Ding Liren, maar de Chinees maakte in de verdediging geen beslissende fouten. Na 99 zetten stond er een patstelling op het bord. Carlsen kwam in de eindrangschikking uit op negen punten.

Een reactie van Carlsen op de toernooizege:

Fabiano Caruana was de enige die de Noorse favoriet nog kon bedreigen op de slotdag. De Amerikaan had daarvoor met zwart moeten winnen van de Evgeni Tomasjevski, maar dat lukte niet. De Rus kwam veel beter te staan en dwong hem na 63 zetten zelfs tot opgave.

Het Tata Steel Chess Tournament, dat jaarlijks in januari wordt georganiseerd, geldt als het belangrijkste Nederlandse schaaktoernooi. De organisatie plaatste het nieuws van de overwinning van Carlsen op Twitter:

Twitter avatar tatasteelchess Tata Steel Chess And the winner of the 78th Tata Steel Chess Tournament is Magnus Carlsen!
That is his 5th victory.

(ANP)