‘Beste chef ter wereld’ dood aangetroffen

Zwitserse media melden dat Benoît Violier (44) zondag dood in zijn huis werd gevonden.

Benoît Violier op archiefbeeld.
Benoît Violier op archiefbeeld. Foto Marcel Gillieron / AFP

De Zwitserse topkok Benoît Violier is zondagavond dood aangetroffen in zijn woning. Dat melden Zwitserse media. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, maar de exacte doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Eind vorig jaar werd zijn restaurant l’Hôtel de Ville de Crissier tot beste van de wereld uitgeroepen door La Liste, een initiatief van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, bedoeld als tegenhanger van de Britse lijst World’s 50 Best Restaurants. Daarnaast heeft het restaurant drie Michelinsterren.

Michelin schrijft in zijn restaurantgids over de zaak van Violier:

“Een ware gastronomische tempel! De opvolger van Frédy Girardet en Philippe Rochat runt deze nobele zaak met een zeldzaam talent. Zijn briljante, subtiele en tegelijkertijd krachtige gerechten behoren tot de beste klassieke cuisine, begeleid door exceptionele service in de ware geest van traditie. Met z’n unieke en onveranderlijke smaken, blijft het eten het karakteristieke hoogtepunt.”

Chef van het jaar

Violier was chef-kok in het restaurant sinds 2012. In 2013 werd hij uitgeroepen tot Zwitsers chef van het jaar. Volgens de Franstalige Zwitserse krant Le Temps verloor Violier in 2015 zowel zijn vader als zijn mentor Philippe Rochat. Rochat stierf bij een fietsongeluk en was de voorganger van Violier als chef-kok in l’Hôtel de Ville de Crissier.

Violier had gepland maandag aanwezig te zijn in Parijs bij de bekendmaking van de Michelinsterren.

In Nederland is er een landelijke hulplijn waar gepraat kan worden over zelfmoord: 113 online. Uit onderzoek blijkt dat veel suïcidale mensen te helpen zijn met een gesprek.