Belg Van Aert wint WK veldrijden

Hij versloeg de Nederlander Lars van der Haar. Uittredend wereldkampioen Mathieu van der Poel werd vijfde.

Het podium van het WK veldrijden 2016.
Het podium van het WK veldrijden 2016. Foto David Stokman / AFP

De Belg Wout van Aert (21) is de beste veldrijder ter wereld. Hij won het WK veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder, voor Nederlander Lars van der Haar. Vlaming Kevin Pauwels behaalde de derde plek.

De twee topfavorieten voor dit kampioenschap waren Wout van Aert en een andere Nederlander: uittredend wereldkampioen Mathieu van der Poel. Lars van der Haar was een belangrijke outsider.

Eerder dit seizoen veroverde Van der Haar de Europese titel in het veldrijden. Mathieu van der Poel was de afgelopen weken in vorm. Hij miste de eerste maanden van het cross-seizoen door een knieblessure, maar wist de laatste drie wereldbekerwedstrijden achter elkaar te winnen. De eindzege in het wereldbekerklassement ging echter naar rivaal Van Aert.

Duel der Lage Landen

In de eerste rondes reden drie renners weg van de rest van het deelnemersveld in de Belgisch-Limburgse modder. Naast Van der Poel en Van Aert ook Lars van der Haar, twee keer eerder winnaar van brons op het prof-WK en twee keer wereldkampioen bij de renners onder de 23 jaar. Vervolgens kwamen nog drie Belgen aansluiten: Kevin Pauwels, Laurens Sweeck en Sven Nys.

Ook de twee jaar oudere broer van Mathieu van der Poel, David, en de Belg Tom Meeusen konden halfweg koers voorin aanpikken. Daarmee leek zich een klassiek duel der Lage Landen te ontspinnen op het racecircuit van Heusden-Zolder.

Favorieten Van Aert en Mathieu van der Poel raakten drieëneenhalve ronde voor het einde gezamenlijk achterop toen Van der Poel bij het afstappen voor een loopzone met zijn voet tussen de spaken van Van Aert kwam. Lars van den Haar kon daarop afstand nemen.

Mathieu van der Poel was toen uitgeschakeld voor de zege, terwijl Van Aert zich nog tot een inhaalrace kon motiveren. Anderhalve ronde voor de finish stuurde hij zijn voorwiel weer naast het achterwiel van Van der Haar. In de laatste ronde reed hij weg bij Van der Haar. Solo stak hij zijn armen in de lucht bij het passeren van de eindstreep.

Afscheid

Voor cyclocrosslegende Sven Nys was dit zijn laatste wereldkampioenschap. De Vlaming van 39 stopt er na dit veldritseizoen mee. Hij werd twee keer wereldkampioen: in 2005 en 2013. Nu eindigde hij als vierde.

De andere Nederlanders speelden een bijrol. David van der Poel werd nog knap zesde, één plek achter z’n broer. Stan Godrie werd dertiende, voor oud-wereldkampioen Lars Boom, die na jaren afwezigheid weer meedeed aan een WK cyclocross. Thijs van Amerongen (17e), Corné van Kessel (18e) en Niels Wubben (25e) waren de overige Nederlandse deelnemers.

Motortje

Bij de vrouwen was de Nederlandse Thalita de Jong zaterdag de beste. Maar de meeste aandacht ging dit weekend uit naar een vrouw die haar race bij de vrouwen onder de 23 niet eens uitreed wegens een kettingbreuk: de 19-jarige Belgische Femke Van den Driessche. Bij een controle in de materiaalpost werd in een van haar fietsen een motortje aangetroffen in de zadelbuis.

Het gebruik van deze vorm van ‘mechanische doping’ in het wielerpeloton wordt al jaren gesuggereerd in het geruchtencircuit, maar nooit eerder aangetoond. Van den Driessche ontkent schuld. Ze zegt dat ze een van haar fietsen aan een vriend verkocht heeft waarmee ze samen traint. Die fiets zou per ongeluk in de materiaalzone terecht gekomen zijn tijdens de wedstrijd.

Voor Van den Driessche dreigt een schorsing van minstens zes maanden. Belgisch bondscoach Rudy de Bie liet zaterdag na de vondst van het motortje gelijk weten op professioneel vlak niks meer met de renster te maken te willen hebben.