30 jaar na de Challenger-ramp blikken betrokkenen terug

Popular Mechanics vroeg meer dan twintig mensen naar hun ervaringen van de bewuste dag.

Foto: Popular Mechanics.
Foto: Popular Mechanics.

Miljoenen mensen zaten wereldwijd aan de buis gekluisterd in de ochtend van 28 januari 1986. Toen werd de NASA-spaceshuttle Challenger gelanceerd. Maar wat een van de grootste doorbraken in ruimtevaart moest worden, liep uit op een menselijke catastrofe.

Dertig jaar later blikken meer dan 20 betrokkenen terug op de ramp met de Challenger in een longread van weblog Popular Mechanics. Een luttele 73 seconden na take off explodeerde de shuttle in de lucht.

Hoe nieuwszender CBS indertijd de ramp met de Challenger versloeg:

Media-icoon McAuliffe

Het was de eerste ruimtevlucht waarbij een burger mee aan boord ging. De 37-jarige docent Christa McAuliffe was geselecteerd om les te geven vanuit de ruimte. Ze was voorafgaand aan de lancering veelvuldig in de media geweest en uitgegroeid tot een geliefd icoon. In de VS keken in honderden scholen leerlingen live mee.

Veel van de geïnterviewde betrokkenen hadden elkaar nog nooit eerder ontmoet, maar zijn wel door die fatale dag met elkaar verbonden. Zij vertellen soms feitelijk, soms geëmotioneerd over wat zich drie decennia geleden voltrok.

Over hoe sommige onderzoekers twijfelden of het weer niet te guur was voor de lancering en over schuldgevoelens en what if-vragen na afloop. Over het ongeloof en de totale verslagenheid bij de “ground crew” toen duidelijk werd dat de shuttle was ontploft. Ook de reactie van de kinderen die op school de explosie op tv zagen komt ter sprake. En hoe NASA, ondanks de shock, besloot verder te gaan met zijn ruimtevaartprogramma.

Lees hier de longread “An Oral History of the Space Shuttle Challenger Disaster” van Popular Mechanics (9.979 woorden, leestijd circa 40 minuten). Hoor je liever de betrokkenen zelf spreken? Luister dan hier de podcast van How Your World Works (iTunes vereist)