‘Zeeland steekt zich dieper in de schulden voor Delta’

De provincie zou bereid zijn om extra schulden van 150 miljoen te maken voor het energiebedrijf.

Delta is eigenaar van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, de enige werkzame kerncentrale in Nederland.
Delta is eigenaar van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, de enige werkzame kerncentrale in Nederland. Marcel Antonisse / ANP

Zeeland werkt aan een reddingsplan voor Delta. De provincie zou bereid zijn om extra schulden van 150 miljoen euro te maken voor het noodlijdende energiebedrijf. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een plan van de provincie Zeeland.

Het winstgevende waterbedrijf Evides zou fungeren als een soort onderpand voor de lening. Vooral bij het onderdeel Energie wordt veel verlies geleden, door de lage elektriciteitsprijs. In het plan staat dat voor een oplossing “ook een bijdrage vanuit het Rijk onontbeerlijk is”.

Het plan werd volgens de Volkskrant half januari gepresenteerd aan de aandeelhouders, voornamelijk Zeeuwse gemeenten. Er zou gezegd zijn dat “de verwachte verliezen van het onderdeel Energie zo groot zijn en naar verwachting zo lang aanhouden dat zij de continuïteit van de onderneming bedreigen”.

Splitsing

Delta heeft – net als Eneco – zowel een productietak als een distributienet. Na een lange juridische strijd bepaalde de Hoge Raad vorig jaar dat de distributienetten moeten worden afgestoten. Delta verliest hierdoor inkomsten en zal minder kredietwaardig worden. Het bedrijf noemde de voorgenomen splitsing eerder een “slechte oplossing voor een niet-bestaand probleem”.

Het Zeeuwse energiebedrijf is mede-eigenaar van de enige kerncentrale in Nederland. Er moet in 2033 een half miljard euro beschikbaar zijn voor het ontmantelen van deze centrale in Borssele. De provincie maakt zich zorgen of dit bedrag gehaald wordt, de teller staat volgens de Volkskrant nu op 175 miljoen euro.

Delta N.V. levert energie zoals stroom en gas, maar ook water, internet, (digitale) televisie, mobiele telefonie etcetera. Het bedrijf had in 2014 in totaal 3182 werknemers.