Bedek alle vrouwen en drink geen wijn, nu ook in Europa

illustraties Cyprian Koscielniak

Twee jaar geleden bracht de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino een bezoek aan Teheran. Amper stond ze op het tarmac of ze werd gemaand een sluier op te doen. Zo niet, dan moest ze met hetzelfde vliegtuig terugkeren naar Italië. Bonino bedekte het hoofd.

Toen onlangs de hoge verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie en Italiaanse Federica Mogherini in Teheran landde, had ze uit voorzorg in het vliegtuig al een sluier opgedaan. Ze deed dat onder het mom van ‘respect’ voor het gastland en zijn religieuze, onderdrukkende wetgeving, waarvan Iraanse vrouwen dagelijks het slachtoffer zijn.

Daar repte Mogherini overigens met geen woord over in haar toespraken en interviews. Noch over de talloze arrestaties (gemiddeld 4000 per dag) van Iraanse vrouwen die de strenge kledingvoorschriften niet naleven. Noch over de vrouwvijandige sharia die meisjes vanaf negen jaar verantwoordelijk stelt voor alles wat ze doen (jongens vanaf vijftien jaar).

En dan hebben we het nog niet over de 73 minderjarige daders die sinds 2005 geëxecuteerd zijn, de 160 minderjarige daders die in een dodencel zitten en andere grove schendingen van het internationaal recht.

Nu blijkt dat de Iraanse regering niet alleen haar wil oplegt aan buitenlandse gasten, op eigen bodem. Ook als gast eist ze dat haar dogmatische waarden en normen worden ‘gerespecteerd’. Kunst die kan provoceren, laat staan opwinden, moet uit het gezichtsveld blijven. Alcohol wordt niet geschonken. De Italiaanse regering buigt het hoofd. Als ze maar contracten kan binnenhalen, want dat is de enige reden dat ze zich dit soort maatregelen laat welgevallen. Intussen voelen Iraanse vrouwen zich meer dan ooit in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Zij krijgen de indruk dat hun rechten worden verkocht aan de hoogstbiedende, en dat de onderdrukking van de vrouwen in Iran niet langer op de Westerse politieke agenda staat. De Italiaanse regering heeft niet alleen de Iraanse vrouwen beledigd, maar ook de eigen kunst, cultuur en geschiedenis. Wie naakte standbeelden bedekt, en wijn van tafel haalt om fundamentalisten een plezier te doen en vette contracten binnen te halen, verkoopt op alle vlakken zijn ziel. En dat is precies wat de ayatollahs willen.

gevlucht uit Iran, is tandarts