‘Weren van pers bij inspraak is onwettig’

Gemeenten hebben media meermaals de toegang ontzegd tot bijeenkomsten over asiel. De Nederlandse Vereniging van Journalisten stapt naar de rechter.

Gemeenten moeten ophouden met het weren van journalisten bij informatiebijeenkomsten over asielopvang. Als reactie op de noodverordening die donderdagavond van kracht in een straal van vijf kilometer rond Luttelgeest in Flevoland stapt de Nederlandse Vereniging van Journalisten samen met Omroep Flevoland naar de bestuursrechter.

In Lutetlgeest was een bijeenkomst over mogelijke uitbreiding van een asielzoekerscentrum. De gemeente liet vrijdag weten dat na een „relatief rustig verlopen avond” is besloten af te zien van de uitbreiding.

Volgens burgemeester Aucke van der Werff (gemeente Noordoostpolder, CDA) was het weren van media noodzakelijk omdat omwonenden zich in hun meningsuiting geremd zouden kunnen voelen door aanwezigheid van journalisten. Journalisten van Omroep Flevoland, die niet op de hoogte waren van de noodverordening, werden door de politie verzocht te vertrekken. Leen Verbeek, de commissaris van de koning van Flevoland (PvdA), twitterde vrijdag dat hij achter burgemeester Van der Werff staat: „Persvrijheid geen rechtvaardiging wangedrag journalisten”.

„Een bizarre uitspraak”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de NVJ. „Ik heb geen vorm van wangedrag gezien. Wel journalisten die hun recht claimen om verslag te doen van openbare bijeenkomsten.” Een noodverordening is buitenproportioneel, zegt Bruning. „De oplossing is niet journalisten het werk onmogelijk te maken.” Eerder werden er bij informatieavonden over asiel in Heesch, Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht landelijke media geweigerd.

Hoogleraar mediarecht Wouter Hins zegt dat een noodverordening een verregaande bevoegdheid is van de burgemeester, waarbij mag worden afgeweken van de wet in het geval van (ernstige vrees voor) een noodtoestand. De persvrijheid is vastgelegd in de grondwet. Daarvan, benadrukt Hins, mag niet worden afgeweken. Of de grondwet hier is geschonden, zal de rechter bepalen.