UCI ontdekt mechanische doping bij WK veldrijden

Er zou in de fiets van beloftenfavoriet Femke Van den Driessche een motortje ontdekt zijn.

Tijdens de WK werd de Nederlandse Thalita de Jong wereldkampioen.
Tijdens de WK werd de Nederlandse Thalita de Jong wereldkampioen. Foto Yorick Jansens / AFP

De internationale wielerunie UCI doet na een controle bij de WK veldrijden onderzoek naar een fiets waarmee mogelijk “technische fraude” is gepleegd. De UCI heeft tijdens de kampioenschappen nieuwe technologie ingezet waarmee zogenoemde mechanische doping, zoals een in de fiets verborgen motortje, opgespoord kan worden, meldt ANP. Eerder op de dag werd de Nederlandse Thalita de Jong wereldkampioen.

Volgens de Belgische bond gaat het om de fiets van Femke Van den Driessche, die topfavoriet was bij de beloftenvrouwen. Zij moest in de slotronde afstappen, schrijft ANP. De vader van Van den Driessche zegt dat de fiets tijdens de wedstrijd nooit is gebruikt. Toch heeft bondscoach Rudy De Bie haar direct weggestuurd: “Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd.”

Draden

Een journalist van de Belgische sportzender Sporza zegt gezien te hebben hoe na een controle het zadel van de fiets werd verwijderd en er draden uit de buis staken. In de trapas zou een motortje gezeten hebben.

Er zijn vaker renners beschuldigd van mechanische doping. Zo zou Fabian Cancellara in 2010 een fiets met een motortje gebruikt hebben. Die aantijgingen zijn echter nooit bevestigd.

Winnaars

Tijdens de WK veldrijden werd zaterdag in het Belgische Heusden-Zolder de Nederlandse Thalita de Jong in een spannende wedstrijd wereldkampioen bij de vrouwen. Ze moest zich na een moeizame start terugknokken naar de voorhoede. Uiteindelijk kwam ze solo over de finish.

Ook bij de mannelijke junioren was er Nederlands succes. De 17-jarige Jens Dekker versloeg de Belgische publiekslieveling Jappe Jaspers. Bij de vrouwen onder 23, het onderdeel waaraan Van den Driessche deelnam, won de Britse Evie Richards.