Trump debatteert alsnog… tegen zichzelf

De miljardair is het lang niet altijd met zichzelf eens, blijkt uit het fictieve Trump vs Trump-debat van The Late Show.

Trump spreekt eerder deze week veteranen toe in Iowa.
Trump spreekt eerder deze week veteranen toe in Iowa. Christopher Furlong / AFP

Komt Donald Trump niet opdagen bij het laatste presidentiële debat voor de voorverkiezingen in Iowa? Dan stampt het Amerikaanse The Late Show zelf een debat uit de grond. Een Trump vs Trump-debat, om precies te zijn.

Het satirische tv-programma zette vrijdag claims van Trump door de jaren heen tegenover elkaar, in het ”grote-zoveel-Trump-als-je-kan-hebben-luxueus-presidentieel-debat”. Want volgens presentator Stephen Colbert is Trump de “grootste tegenstander” van zichzelf.

En inderdaad, de miljardair was door de jaren heen niet consistent in zijn uitspraken. Over zijn Republikeinse concurrent Ted Cruz zei hij bijvoorbeeld eens: “Ik mag Ted Cruz erg graag”. Een andere keer was het: “Ted Cruz is een akelige man. Niemand in het congres mag Cruz. Niemand mag hem, als ze hem leren kennen”.

Trump stond donderdag niet tussen de Republikeinse presidentskandidaten, vanwege een geschil met debatleider Megyn Kelly. Toch werd er in het debat van Fox veel over hem gesproken. Achteraf bleek dat de uitzending de miljardair goed had gedaan in opiniepeilingen.

De eerste voorverkiezingen zijn maandag in Iowa. Trump is volgens peilingen de favoriet, al heeft hij een krappe voorsprong op Cruz.