Journalistenvereniging: noodverordening informatieavond Luttelgeest was ongepast

Gemeenten moeten ophouden met het weren van journalisten bij informatiebijeenkomsten over asielopvang. Als reactie op de noodverordening die donderdagavond van kracht in een straal van vijf kilometer rond Luttelgeest in Flevoland stapt de Nederlandse Vereniging van Journalisten samen met Omroep Flevoland naar de bestuursrechter. De gemeente liet vrijdag weten dat is besloten af te zien van de uitbreiding.

Volgens burgemeester Aucke van der Werff (gemeente Noordoostpolder, CDA) was het weren van media noodzakelijk omdat omwonenden zich anders in hun meningsuiting geremd zouden kunnen voelen. Journalisten van Omroep Flevoland, die niet op de hoogte waren van de verordening, werden door de politie verzocht te vertrekken. Leen Verbeek, commissaris van de koning van Flevoland (PvdA), twitterde vrijdag: „Persvrijheid geen rechtvaardiging wangedrag journalisten”. „Een bizarre uitspraak”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de NVJ. „Ik heb geen vorm van wangedrag gezien.” Een noodverordening is buitenproportioneel, zegt Bruning. Eerder werden bij informatieavonden over asiel in Heesch, Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht landelijke media geweigerd.

Hoogleraar mediarecht Wouter Hins zegt dat de burgermeester met een noodverordening mag afwijken van de wet bij ernstige vrees voor een noodtoestand. De persvrijheid staat in de grondwet. Daarvan, aldus Hins, mag niet worden afgeweken. Of de grondwet hier is geschonden, bepaalt de rechter.