Spanje moet oud-wielerprof flinke vergoeding betalen

Roberto Heras werd in 2005 ten onrechte geschorst vanwege dopinggebruik en liep daardoor inkomsten mis.

Roberto Heras na een Touretappe in 2000.
Roberto Heras na een Touretappe in 2000. Foto Jasper Juinen / ANP

De Spaanse staat moet voormalig profwielrenner Roberto Heras ruim zevenhonderdduizend euro betalen vanwege een ongeldig verklaarde dopingtest. Het bedrag is bedoeld als vergoeding voor de inkomsten die hij tijdens zijn schorsing misliep, zo meldt El Mundo zaterdag. De voormalig ploeggenoot van Lance Armstrong eiste een schadevergoeding van een miljoen euro.

Heras werd in 2005 voor twee jaar geschorst nadat hij in de Vuelta van dat jaar betrapt was op het gebruik van het prestatieverhogende middel epo. De Spanjaard won die ronde, maar raakte die zege door zijn straf kwijt. De toen 31-jarige Heras besloot daarop zijn loopbaan te beëindigen, omdat een succesvolle terugkeer in het wielrennen hem onwaarschijnlijk leek.

Desondanks heeft Heras zich nooit neergelegd bij zijn straf, omdat er volgens hem fouten zijn gemaakt bij de testprocedure. Zo kwamen zijn urinestalen veel later in het dopinglaboratorium aan dan toegestaan. Ook werd de contra-expertise uitgevoerd door dezelfde persoon die ook de eerste test had gedaan, aldus de renner.

Financiële en sportieve genoegdoening

Het gerechtshof gaf Heras in december van 2012 gelijk in en stelde dat de renner nooit geschorst had mogen worden. Ook kreeg de voormalig meesterknecht van Armstrong zijn overwinning in de Vuelta van 2005 terug. Sindsdien staat hij weer als recordwinnaar in de boeken, met vier eindzeges in de Spaanse wielerronde.

Nadat hij zijn sportieve eer had hersteld besloot Heras ook op zoek te gaan naar financiële genoegdoening. Door op zijn hoogtepunt te stoppen – na drie achtereenvolgende Vuelta-zeges – liep hij namelijk een hoop inkomsten mis, zo stelde de renner. Het gerechtshof in Madrid gaf hem daarin gelijk.