Chinese mijnwerkers zijn na 36 dagen gered

Bij een reddingsactie in een gipsmijn in de Chinese oostkustprovincie Shandong zijn na 36 dagen nadat de mijn instortte, vier mijnwerkers gered. Zeventien mensen zaten opgesloten, vier van hen bleken nog in leven, zeker één mijnwerker is overleden. Het lot van de anderen is nog onduidelijk. Meer dan 400 reddingswerkers waren de afgelopen tijd bezig om de ingesloten mijnwerkers te bereiken. De operatie duurde enkele weken, omdat er niet aan een stuk door geboord kon worden vanwege nieuw instortingsgevaar. De mijnwerkers konden al die tijd in leven blijven doordat door een smal boorgat eten en water werd gestuurd. In China komen veel rampen voor. Vaak worden ze veroorzaakt door mensenwerk in een combinatie van onwaarschijnlijk snelle groei, halfslachtig uitgevoerde veiligheidsinspecties en corruptie. (NRC)