NYT steunt Clinton als Democratische kandidaat

Aan Republikeinse zijde schaart de krant zich achter underdog John Kasich.

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto Darren McCollester / AFP

De hoofdredactie van de New York Times heeft zaterdag haar steun uitgesproken voor Hillary Clinton als Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november. De krant kiest niet voor underdog Bernie Sanders, omdat die niet de juiste ervaring zou hebben. Wat de Republikeinen betreft gaat de voorkeur van de krant uit naar John Kasich en niet naar favorieten Ted Cruz of Donald Trump.

De New York Times heeft Clinton eerder gesteund, onder meer in 2008. Toen nam de voormalige first lady het op tegen Barack Obama, die de Democratische nominatie uiteindelijk zou binnenhalen en vervolgens twee keer de presidentsverkiezingen won. Clinton werd zijn minister van Buitenlandse Zaken, en heeft daarmee volgens de hoofdredactie van de New York Times nog meer cruciale ervaring opgedaan:

“Kiezers hebben de mogelijkheid om te stemmen op een van de meest breed en inhoudelijk bekwame presidentskandidaten in de recente geschiedenis.”

Bernie Sanders

Hoewel Hillary Clinton in de peilingen nog altijd favoriet is voor de Democratische nominatie, wint Bernie Sanders terrein. Het kamp-Clinton dreigt daarbij dezelfde uitglijders te maken als in de campagne tegen Obama, schreef NRC-correspondent Guus Valk vorige week:

“Clinton probeerde Sanders lange tijd te negeren, maar valt nu terug in dezelfde fout die ze in 2008 maakte. Ze gaat vol in de aanval. Vorige week hield haar campagneteam een bijeenkomst op achtergrondbasis met de pers over Sanders. De toon was vijandig. Sanders krijgt een te vriendelijke behandeling in de pers, zeiden ze.”

Goed en realistisch

De hoofdredactie van de New York Times erkent dat Sanders invloed heeft op de kansen van Clinton: “Hij heeft inkomensongelijkheid en de sluimerende frustraties van de middenklasse over het voetlicht gebracht en mevrouw Clinton over economische onderwerpen iets meer naar links geduwd dan ze eigenlijk van plan was.” Toch heeft dat voor het stemadvies uiteindelijk niet de doorslag gegeven:

“Uiteindelijk heeft meneer Sanders niet de brede ervaring of beleidsopvattingen die mevrouw Clinton te bieden heeft. Zijn meest uitgesproken voorstellen - om de banken op te delen en de hervormingen op het gebied van gezondheidszorg te vervangen door ziektekostenverzekeringen voor iedereen - hebben hem steun opgeleverd onder vervreemde kiezers uit de middenklasse en jonge mensen. Zijn plannen om ze te bereiken zijn echter niet realistisch, terwijl mevrouw Clinton zeer goede en bereikbare voorstellen heeft op beide terreinen.

Republikeinen

De voorverkiezingen worden aan Republikeinse zijde volgens de hoofdredactie gedomineerd door de twee “even bedenkelijke” kandidaten Donald Trump en Ted Cruz. “Meneer Trump heeft geen ervaring in en is niet van plan zich te verdiepen in binnenlandse veiligheid, defensie of internationale handel”, schrijft de krant:

“Van het deporteren van Mexicaanse immigranten en het sluiten van de grenzen voor moslims tot het belastingtarief van 45 procent op Chinese importgoederen; meneer Trump verzint zijn standpunten ter plekke.”

De campagne van Cruz gaat volgens de hoofdredactie niet over de inhoud, maar over zijn eigen ambities. Hij zou alleen geïnteresseerd zijn in een verkiezingsoverwinning. “Het zou nog zorgelijker zijn als op zijn woorden daden zouden volgen.”

John Kasich is bepaald niet favoriet voor de Republikeinse nominatie. Toch noemt de krant hem “de enige redelijke keuze voor Republikeinen die het extremisme en de onervarenheid tijdens deze campagne moe zijn.”