Directeur Krikke probeerde tevergeefs kritiek te weerleggen

VVD-senator Pauline Krikke is eind vorig jaar opgestapt als directeur van het Scheepvaartmuseum als gevolg van een vier pagina’s lange brandbrief vol verwijten aan haar adres. De brief werd op 24 november 2015 onder tijdsdruk opgesteld door het complete managementteam en ’s avonds laat naar de Raad van Toezicht (RvT) gestuurd.

De RvT had kort daarvoor „het vertrouwen” uitgesproken in Krikke, maar liet haar vervolgens hard vallen. Een van de leden, de huidige interim-directeur Hans Gerson, was daags na het ontvangen van de brief bij een sessie waarin alle zeven leden van het managementteam Krikke overlaadden met kritiek. Zij omschreef die bijeenkomst nadien als „een groepsverkrachting” en zette nooit meer een voet in het museum.

Dat blijkt uit de reconstructie van de aftocht van de oud-burgemeester van Arnhem als directeur van het prestigieuze museum. Krikke werd in de herfst van 2014 binnengehaald om rust te brengen, maar zette de gespannen verhoudingen juist op scherp. Het lukte haar niet eenheid te smeden bij het museum, waar de discussie woedde over de commerciële koers en de verwaarloosde museale taken, en waar de Raad van Toezicht slecht functioneerde.

Volgens de brief miste Krikke „kennis, ervaring en vaardigheden”, was ze afwezig of onbereikbaar, las ze „cruciale beleidstukken” niet en maakte zij „gebruik van haar eigen netwerk, zonder anderen te informeren”. Ook zou ze volgens de museummanagers „medewerkers charteren voor persoonlijk gewin”.

Er ontstonden problemen rond de declaratie van een businessclass vliegticket à 4 duizend euro voor een fondsenwerver en het museum liep het correspondentendiner mis, waarbij premier Mark Rutte komende 10 februari een komische speech houdt in bijzijn van journalistieke kopstukken. Krikke heeft geprobeerd de brandbrief te weerleggen, maar niemand bij het museum heeft meer interesse in haar antwoorden. Personeelsleden karakteriseren hun brief inmiddels als „haastig”, maar zijn blij dat zij in de opzet zijn geslaagd om haar weg te krijgen. Krikke noch het museum wil reageren.