Murray in finale, vrouw zit hoogzwanger thuis

Andy Murray staat zondag voor de vijfde keer in de finale van de Australian Open. Als zijn vrouw bevalt, vertrekt hij naar huis, beloofde hij.

Murray na de zege op Raonic.
Murray na de zege op Raonic. Foto AFP

Zijn vrouw Kim Sears zit thuis in Oxshott, onder de rook van Londen. Hoogzwanger van hun eerste kind. Zijn schoonvader Nigel Sears – coach van tennisster Ana Ivanovic – werd vorige week bij de Australian Open onwel en vloog na behandeling in het ziekenhuis naar huis. En Andy Murray zelf? Die worstelde zich vrijdag voor de vijfde keer in zijn carrière naar de finale van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Hij versloeg de boomlange Canadese verrassing Milos Raonic in vijf sets na een vier uur durend gevecht: 4-6, 7-5, 6-7, 6-4 en 6-2. Murray wankelde in de slijtageslag, maar brak niet, en belangrijkste: hij bleef fit, daar waar zijn tegenstander in de laatste twee sets last had van een blessure. Raonic werd meerdere keren behandeld aan zijn rechterbovenbeen en kon niet meer voluit spelen.

Uit frustratie ramde servicekanon Raonic (dit toernooi goed voor 107 aces) zijn tennisracket kapot, wat hem op een officiële waarschuwing van de umpire kwam te staan.

Murray profiteerde van de dip bij de mentaal gebroken Raonic, de nummer veertien van de wereld die in Melbourne bewees dat hij op termijn een serieuze bedreiging kan vormen voor de gevestigde topspelers als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal en Murray.

Generatiegenoot Djokovic

In de finale speelt Murray (28) zondagochtend Nederlandse tijd tegen zijn generatiegenoot Djokovic, titelverdediger, vijfvoudig winnaar in Melbourne en nummer één van de wereld. Djokovic heeft al twee weken het aura van onverslaanbaarheid – getuige zijn overmacht in de halve finale tegen Roger Federer.

Dat opgeteld bij de resultaten in het verleden wordt het een lastige operatie voor de Schotse nummer twee van de wereld: nog nooit versloeg hij Djokovic op de Australian Open. Drie keer verloor hij in de finale van de Serviër, waaronder vorig jaar, waarbij de laatste set in 6-0 eindigde. In de onderlinge ontmoetingen leidt Djokovic met 21 tegen 9.

Mission impossible? „Er is geen reden waarom het niet mogelijk is dat ik win”, zei hij vrijdag cryptisch op de persconferentie, zo noteerde persbureau Reuters. Murray zal er op gebrand zijn om eindelijk eens te winnen in Melbourne, na vier mislukte pogingen, in 2010, 2011, 2013 en 2015 struikelde hij steeds in de finale.

De onrust op privégebied bracht Murray deze week op de baan niet uit balans. Toen zijn schoonvader vorige week onwel werd, speelde Murray gelijktijdig in het stadion ernaast. Zijn wedstrijd werd voortgezet. De zwangerschap van zijn vrouw kan dit weekend mogelijk wel van invloed zijn, Murray heeft beloofd dat hij naar huis vliegt als hun eerste kind te vroeg wordt geboren, zo schreef The Guardian. De bevalling zou zijn uitgerekend in februari.

Het zijn drukke dagen voor de familie Murray. Andy’s oudere broer Jamie staat zaterdag in de eindstrijd van het dubbelspel, samen met de Braziliaan Bruno Soares. Het is voor het eerst in de historie dat twee broers apart van elkaar de finale van een grandslamtoernooi wisten te bereiken.

Zaterdagochtend is de finale bij de vrouwen, tussen de Duitse Angelique Kerber en toernooifavoriete Serena Williams. Als Williams wint, evenaart ze het recordaantal grandslamtitels van 22 van de Duitse Steffi Graf.