37 migranten verdronken voor de kust van Turkije

Buurtbewoners werden wakker van geschreeuw om hulp. De Turkse kustwacht zou 75 mensen hebben gered.

Migranten arriveren op Lesbos, na een overtocht met de boot.
Migranten arriveren op Lesbos, na een overtocht met de boot. Pierre Crom / ANP

Zeker 37 migranten zijn zaterdagochtend verdronken, toen hun schip voor de kust van Turkije kapseisde. Dat meldt AP. De lokale burgemeester zegt volgens Reuters tegen CNNTürk te vrezen dat dit aantal nog oploopt.

De boot zonk bij de plaats Ayvacik in het westen van Turkije, vlakbij het Griekse eiland Lesbos. Buurtbewoners werden wakker van geschreeuw om hulp van de migranten. De Turkse kustwacht zou 75 mensen hebben weten te redden. Hoeveel mensen in totaal aan boord zaten, is nog niet bekend.

Onder de doden zijn ten minste vijf kinderen. De migranten zouden van Syrische, Aghaanse en Myanmarese afkomst zijn.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de VN zijn er vorig jaar ruim een miljoen mensen over de Middellandse Zee naar Europa gevlucht. De meesten reisden via de Griekse eilanden, vaak op onveilige boten. Bijna 4.000 vluchtelingen zouden in 2015 gestorven in de Middellandse Zee.

Strenger

PvdA-leider Diederik Samsom zei donderdag in de Volkskrant dat alle migranten die in Griekenland arriveren, vanaf dit voorjaar “per kerende veerboot naar Turkije moeten worden teruggestuurd”. In ruil daarvoor zou een legale asielroute voor een maximaal aantal vluchtelingen in het leven worden geroepen. Premier Mark Rutte en Samsom willen samen met een groep van zo’n tien EU-landen (waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk, Spanje en Italië) een doorbraak forceren in de vluchtelingencrisis.

Doordat de Europese politiek op dit vlak moeizaam verloopt, maken veel Europese landen zelf hun immigratiebeleid strenger. Zo bleek deze week dat Zweden en Finland tienduizenden migranten gaan uitzetten. In Duitsland komt een strenger uitzettingsbeleid en worden de mogelijkheden voor gezinshereniging beperkt.