Meisje verzon ontvoering en misbruik door migranten

De ontvoering en verkrachting van Duits-Russisch meisje (13) door migranten, leidde tot spanning Berlijn-Moskou. Maar het verhaal blijkt nu vals.

Een dertienjarig Duits-Russisch meisje uit de Berlijnse voorstad Marzahn heeft een ontvoering en verkrachting door Arabisch uitziende mannen verzonnen. In werkelijkheid verbleef ze bij een bekende uit angst voor problemen thuis. Dat maakte de Duitse politie vrijdag bekend. Haar verhaal leidde deze week tot diplomatieke ruzie tussen Duitsland en Rusland.

Op 11 januari verdween het meisje, dat behalve de Duitse ook de Russische nationaliteit heeft, om pas dertig uur later weer op te duiken. Haar ouders hadden haar als vermist opgegeven. Achteraf verklaarde zij te zijn ontvoerd en verkracht door een groep Arabieren, maar ze vertelde verschillende versies. De politie kon haar verhaal via een reconstructie van telefoongegevens niet bevestigen en vond ook geen sporen van seksueel misbruik.

Op internet en in Russische media verschenen inmiddels berichten waarin de beschuldigende vinger gewezen werd in de richting van vluchtelingen. De berichten waren onder meer afkomstig van de nationaal-socialistische partij NPD.

Diplomatiek conflict

De vermeende ontvoering leidde tot grote verontwaardiging in de Duits-Russische gemeenschap. Een hoogoplopend diplomatiek conflict volgde. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschuldigde Duitsland dinsdag van het achterhouden van informatie over het incident. Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier (SPD) beschuldigde de Russen ervan dat ze het meisje zouden gebruiken voor propagandadoeleinden en om het gevoelige Duitse debat over migratie te beïnvloeden.

In heel Duitsland waren er de afgelopen weken demonstraties van de Russische gemeenschap tegen vluchtelingen. Afgelopen zaterdag verzamelden zich honderden mensen bij het kantoor van bondskanselier Angela Merkel om te protesteren tegen seksueel misbruik door migranten, naar aanleiding van het incident. De berichten over massale aanranding door migranten van Duitse vrouwen in Keulen in de Nieuwjaarsnacht heeft de negatieve stemming tegen migranten gevoed.

Jacht op journalisten

Vrijdag liet een woordvoerster van Lavrov weten dat de Russische minister van Buitenlands Zaken zijn Duitse collega Steinmeier er telefonisch op heeft gewezen dat Duitsland „heeft geprobeerd de zaak te verdoezelen”. Volgens de Russen is er nu een „jacht op Russische journalisten gaande, die in het kader van de vrijheid van meningsuiting berichtten over deze kwestie”. De Duitse politie zou vaagheid in de hand gewerkt hebben.

Volgens de chef van de Berlijnse inlichtingendienst hebben extreemrechtse activisten „geprobeerd de kwestie te gebruiken om de situatie te destabiliseren”.