Kopje-onder verboden

Het is een kwestie van het hoofd boven water houden. Ja, zult u zeggen, is zwemmen dat niet altijd een beetje? Dat klopt, maar bij het Nederlands kampioenschap ijszwemmen, dit weekend in Volendam, is kopje-onder echt verboden. Sla de reglementen er maar op na: ‘Koprol keerpunten zijn verboden, altijd aantikken met de hand bij het keerpunt. Schoolslag met het hoofd boven water is precies wat er staat hoofd boven water.’ Het is een reglement dat klinkt als een omroepbericht van een badmeester met een kater op zaterdagochtend: ‘Na de finish direct het water verlaten.’

Foto Bastiaan Heus

 

Overigens, constateren wij vanuit de warme kantine, is het meer dooizwemmen: het water is tussen de plus 4 en plus 5 graden warm. En indoor, om de paradoxale reden dat buitenwater niet koud genoeg te krijgen is.

Dit bovenwaterse hoofd is van de Diemense openwaterzwemmer Fergil Hesterman (22), die al sinds de herfst buiten traint, met de temperatuurdaling mee. Met zijn zwemclub Het Y zwom hij drie jaar terug van Dover naar Calais. En weet u wat ze deden toen ze in Calais waren? Toen zwommen ze weer terug. (Dat zie je anders alleen maar in een stripverhaal.) Wereldrecord. Zo’n man dus. Brrr.