Kijk liever naar risico’s

Slechts een hardwerkende minderheid van beleggers zal structureel de markt verslaan, maar wat bedoelen we dan eigenlijk? De meest voor de hand liggende definitie is simpelweg een hoger rendement behalen. Het is echter net zo waardevol om het marktrendement te realiseren, maar met beduidend minder risico. En wanneer voegt een belegger ‘structureel’ waarde toe? Als de markt meerdere jaren wordt verslagen én over tenminste 7 tot 10 jaar. De meetperiode dient zo lang te zijn, want zelfs de beste beleggers (denk aan Warren Buffet of John Paulson) vergissen zich soms. Het zijn niet de gelukszoekers, maar juist de hardwerkende zorgvuldige professionals die uiteindelijk de markt zullen verslaan in lengte van jaren. Ik sluit graag af met de uitspraak van de golfer Gary Player, die reageerde op iemand die tegen hem zei dat hij very lucky was geweest. Gary Player reageerde: „The more I practice, the luckier I get.”