Kerber verslaat Serena Williams in zenuwslopende finale

Voor de Duitse Kerber is het haar eerste overwinning in een grandslamtoernooi.

Angelique Kerber zijgt ineen nadat ze haar eerste grandslamtoernooi geeft gewonnen.
Angelique Kerber zijgt ineen nadat ze haar eerste grandslamtoernooi geeft gewonnen. Foto Paul Crock / AFP

Serena Williams grijpt ook dit jaar naast een Grand Slam, het winnen van alle vier de grote tennistoernooien in één jaar. Maar waar het vorig jaar pas misliep bij het laatste toernooi ging Williams zaterdag al bij de Australian Open onderuit. Na een spannende finale verloor de Amerikaanse verrassend van Angelique Kerber.

Voor de als zevende geplaatste Kerber is het de eerste zege in een grandslamtoernooi. De 28-jarige tennisster uit Bremen kwam in het verleden nooit verder dan de halve finale: in 2011 bij de US Open en een jaar later op Wimbledon. Haar beste prestatie op het Australische toptoernooi was tot dit jaar een plek in de vierde ronde.

Kerber begon zondag zeer aanvallend aan de finale tegen topfavoriete en titelverdedigster Williams en won de eerste set met 6-4. De Amerikaanse sloeg echter meteen terug met 3-6 in de tweede set. Daarna werd het chaotisch en braken beide vrouwen voortdurend elkaars opslag. Dat Williams veel meer fouten maakte, kostte haar uiteindelijk de zege: 6-4.

Geen tennisrecords

Door haar nederlaag verbreekt de jongste van zusjes Williams voorlopig nog geen tennisrecords. Als ze in Melbourne had gewonnen dan was dat haar 22ste grandslamtitel geweest, waarmee ze op gelijke hoogte was gekomen met Steffi Graf. Alleen de Australische Margaret Court won vaker, maar zij behaalde die overwinningen allemaal voordat de tennistoernooi werden opengesteld voor professionals.

Samen met Maureen Connolly Brinker zijn Court en Graf voorlopig ook de enige tennisvrouwen die ooit een Grand Slam behaalden. Williams leek vorig jaar dicht bij die uitzonderlijke prestatie. Ze won de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon, maar in de halve finales van de US Open ging het uiteindelijk toch mis tegen Roberta Vinci.