‘In Madaya sterven nog steeds mensen door honger’

Sinds de aankomst van het eerste hulpkonvooi zijn er nog zestien mensen gestorven, aldus Artsen zonder Grenzen.

Het konvooi van het Rode Kruis op weg naar Madaya, op een foto van begin deze maand.
Het konvooi van het Rode Kruis op weg naar Madaya, op een foto van begin deze maand. Foto Louai Beshara / AFP

Ondanks drie hulpkonvooien is de kritieke situatie in de uitgehongerde Syrische stad Madaya volgens hulporganisaties nauwelijks verbeterd. In de afgelopen weken zijn er zeker zestien mensen gestorven door de honger, zo meldt lokaal medisch personeel zaterdag aan Artsen zonder Grenzen . Ook zijn er nog zeker 320 mensen ondervoed, van wie 33 levensbedreigend.

Dat de hongersnood in Madaya – een stad van ongeveer 20.000 inwoners, vlakbij de Libanese grens – nog steeds voortduurt, komt omdat het Syrische regime de meeste hulpgoederen nog steeds tegenhoudt. Begin deze maand liet het leger van president Assad weliswaar drie konvooien met voedsel toe, maar medicijnen zijn nog altijd schaars, aldus de hulporganisatie.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er in Madaya nog altijd geen artsen aanwezig. Ook medische hulpmiddelen, medicijnen en voedingsmiddelen voor zwaar ondervoede mensen worden tegengehouden bij de legerblokkades rond de stad. Daardoor kunnen de medische teams hun werk volgens AzG nauwelijks uitvoeren.

Het stadje Madaya ligt pal tussen hoofdstad Damascus en de Libanese grens:

Twee miljoen Syriërs zitten klem

De situatie in Madaya staat bovendien niet op zichzelf, zo waarschuwt de hulporganisatie. Ook in twee belegerde plaatsen in de buurt is de nood nog altijd hoog. Volgens Artsen zonder Grenzen zitten er naar schatting nog tussen de anderhalf en twee miljoen Syriërs vast omdat hun stad of dorp wordt belegerd.

De blokkade van Madaya begon ongeveer een half jaar geleden. Het Syrische regime en bondgenoot Hezbollah startten toen een campagne om president Bashar al-Assad weer controle te geven over de gebieden bij de Syrisch-Libanese grens. Tussen oktober en begin deze maand kreeg de stad geen voedselhulp.