Hier loopt een grens

Als de Europese buitengrenzen niet ‘harder’ worden, dreigen controles aan de binnengrenzen onder druk van de migratie te worden hervat. Fotograaf Valerio Vincenzo reisde door het Schengengebied en legde de nu nog onzichtbare grenzen vast.

België
België

De Europese binnengrenzen zijn, sinds dertig jaar geleden in Luxemburg het Akkoord van Schengen werd ondertekend, geleidelijk aan onzichtbaarder geworden. Op veel plaatsen is er weinig of niets meer te zien dat op een grens duidt.

Fotograaf Valerio Vincenzo reisde van 2007 tot 2015 naar allerlei posities op die binnengrenzen om ze vast te leggen. Het zijn veelal verstilde plekken waar de logica van een grens zich niet opdringt.

Vincenzo noemde zijn project, waarmee hij genomineerd werd voor de Zilveren Camera, Borderline. The Frontiers of Peace. Het langzame, bijna onmerkbare verdwijnen van de grenzen is een vredesproject waarvan het belang bevestigd werd door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Europa in 2012. Meer dan 16.500 kilometer aan grens kan vrijelijk over gestoken worden.

De vluchtelingencrisis zet de afspraken van Schengen onder druk. Sommige landen hebben weer grenscontroles ingevoerd. Het Schengengebied omvat 22 landen van de Europese Unie en vier niet-lidstaten, met samen 400 miljoen inwoners.