Groot Romeins protest tegen homorechten

De demonstranten zijn tegen een ontwerpwet die homostellen onder meer adoptierechten geeft.

Een demonstrant op het Circus Maximus houdt een bordje omhoog met "Nee tegen geregistreerd partnerschap" erop.
Een demonstrant op het Circus Maximus houdt een bordje omhoog met "Nee tegen geregistreerd partnerschap" erop. Foto Remo Casilli / Reuters

In Rome hebben zich tienduizenden mensen verzameld om te protesteren tegen meer familierechten voor homo’s, meldt persbureau Reuters. De demonstranten hebben problemen met een wetsvoorstel dat geregistreerd partnerschap en een vorm van adoptierechten voor homostellen regelt. Italië is diep verdeeld over de kwestie.

Tegenstanders hebben voornamelijk moeite met de verruimde mogelijkheden voor adoptie, omdat ze vinden dat kinderen recht hebben op een vader en een moeder. Ze hebben zich vanuit het hele land verzameld op het Circus Maximus, de beroemde oude renbaan, voor de “Familiedag”. Volgens Reuters had de organisatie vooraf een half miljoen demonstranten verwacht, maar hoeveel er precies zijn komen opdagen is nog onduidelijk.

Ontwerpwet

Voorstanders van de ontwerpwet-Cirinnà, vernoemd naar de centrum-linkse parlementariër Monica Cirinnà die hem schreef, gingen vorige week massaal de straat op. In ongeveer honderd steden waren demonstraties, waar tienduizenden mensen aan deelnamen.

De kwestie is ook in het parlement een belangrijk thema. In aanloop naar het eerste debat, afgelopen donderdag, werden zo’n zesduizend amendementen ingediend. Naar verwachting wordt er in februari over de wet gestemd.

Niets geregeld

Italië is het enige West-Europese land dat nog niets geregeld heeft voor homostellen, schreef NRC-journalist Maartje Somers donderdag. Ze sprak met Stefano Prandoni en Claudio Capocchi, die een “regenbooggezin” hebben. De twee mannen hebben ieder een eicel van dezelfde donor bevrucht. Hoewel de kinderen samen bij dezelfde draagmoeder in de baardmoeder hebben gezeten, zijn ze officieel geen familie van elkaar. Dat lijkt een formaliteit, schreef Somers:

“Wie officieel geen familie is, kan een oudergesprek op school geweigerd worden, of mag niet binnen op de intensive care.”

De Italiaanse tegenstand tegen gelijke familierechten voor hetero’s en seksuele minderheden komt van oudsher voornamelijk uit de katholieke kerk. Het voornaamste verzet in het parlement komt nu echter van de Lega Nord, een politieke partij van rechts-populistische signatuur.