Opinie

Gespreksstof. De week die niet al te best was voor Nederlandse politici

Wassila Hachchi
Wassila Hachchi Bart Maat/ANP

Het was geen al te beste week voor Nederlandse politici.

Die begon met het opmerkelijke nieuws dat ICT’ers van het ministerie van Justitie het intussen wereldberoemde ‘bonnetje’ in de Teeven-deal wel kónden maar niet móchten vinden. Het vertrouwen in de al zwaar gehavende minister Van der Steur is daarmee naar een dieptepunt gezakt. De modderpoel bij Justitie wordt steeds groter, commentarieerde NRC.

Dat nieuws was nog maar van de voorpagina verdwenen of Frans Timmermans beweerde in een interview met de NOS dat het merendeel van de vluchtelingen die de EU binnenkomen dat doet om economische redenen. Collega Floor Boon checkte de cijfers bij de VN en stelde vast dat die Timmermans weerspreken. En ook toen later in de week het EU-grensagentschap Frontex zijn cijfers bekend maakte, bleek de bewering van de Nederlandse eurocommissaris nergens op te slaan.

Toen was het de beurt aan Diederik Samsom. Hij lanceerde een plan om de asielcrisis onder controle te brengen. Alleen: wat Samsom wil is in strijd met de internationale verdragen.

Die verdragen, die de mensenrechten moeten waarborgen, zijn geen vodje papier. Europa is behalve een collectie verzorgingsstaten van verschillend niveau, ook een verzameling rechtsstaten die zich met verdragen en handvesten onderling hebben verplicht, schreef NRC zaterdag in een commentaar.

Tot slot van een heel andere orde, maar ook weer niet goed voor het imago van de politici, was het overhaaste vertrek uit de Tweede Kamer van Wassila Hachchi van D66. Het hoge verloop van de Kamerleden is vooral voor D66 pijnlijk, oordeelde de krant.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.