Excelsior speelt gelijk, PSV, AZ en FC Groningen winnen

In Arnhem bleef het 0-0. PSV won met 4-2, FC Groningen met 1-3. AZ stijgt na overwinning op NEC.

Excelsiorspeler Khalid Karami (l) in duel met Kevin Diks (r) van Vitesse.
Excelsiorspeler Khalid Karami (l) in duel met Kevin Diks (r) van Vitesse.

PSV heeft een drukke week met drie duels zaterdagavond met de volle buit afgesloten en mag zich in ieder geval voor even koploper van de eredivisie noemen. Op eigen veld werd afgerekend met hekkensluiter De Graafschap: 4-2. Titelconcurrent Ajax komt zondag in actie tegen Roda JC en moet winnen om de koppositie terug te pakken.

Voor de winterstop verspeelde PSV nog geregeld punten tegen veel lager geklasseerde tegenstanders. Zo werd er gelijkgespeeld tegen Willem II, Excelsior, ADO Den Haag en Roda JC. Er werd daarom met enige zorg uitgekeken naar het programma met achtereenvolgens FC Twente, Excelsior en De Graafschap maar de titelverdediger bleef fier overeind.

De ploeg begon zaterdagavond voor eigen publiek nog afwachtend tegen de compact verdedigende bezoekers maar na een kwartiertje werden de kansen aaneengeregen en zorgde alleen keeper Hidde Jurjus dat de score nog beperkt bleef.
Het team van trainer Phillip Cocu kwam op voorsprong na een razendsnelle counter die eindigde bij topscorer Luuk de Jong. De PSV-spits schoot nog tegen de uitblinkende doelman maar zijn rebound was wel raak.

De Graafschap schreeuwde na een half uur om penalty na een botsing van Davy Pröpper met Kristopher Vida maar scheidsrechter Björn Kuipers liet doorspelen. Pröpper ging mee in de tegenaanval en trof het doel met een geplaatst schot. Zijn broer Robin Pröpper die verdediger is bij De Graafschap trok een paar minuten later in zijn strafschop gebied tegenstander Luuk de Jong naar de grond en toen legde Kuipers de bal wél op de stip. En na eerdere missers van zijn ploeggenoten was Jürgen Locadia de aangewezen man maar ook hij wist niet te scoren van elf meter. Jurjus keerde zijn poging.

Linksbuiten Luciano Narsingh bracht even later van de rechterzijde de ruststand op het bord. Na rust ging de herinnering terug naar oktober toen PSV op bezoek in Doetinchem een 3-0 voorsprong weggaf. Ted van de Pavert en Bart Straalman brachten De Graafschap dichterbij en maakten de ontmoeting nog even spannend. Invaller Gastón Pereiro zorgde in de slotfase voor opluchting in Eindhoven: 4-2.

NEC - AZ: 0-3

AZ heeft zaterdag ook met NEC afgerekend. De Alkmaarse ploeg was in Nijmegen met 3-0 te sterk en boekte zo de vierde overwinning op rij na de winterstop.

Het duel was feitelijk al binnen een kwartier gespeeld. Markus Henriksen scoorden al na een halve minuut, waarna Alireza Jahanbakhsh de score snel verdubbelde. NEC was niet bij machte wat terug te doen en moest in de tweede helft door toedoen van invaller Levi Garcia ook nog een derde tegendoelpunt incasseren.

AZ klimt door de zege naar de achtste plaats, terwijl NEC vijfde is. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is slechts drie punten.

Vitesse - Excelsior: 0-0

Vitesse is bepaald niet beter gaan voetballen na het vertrek van trainer Peter Bosz in de winterstop. De club uit Arnhem stelde zaterdagavond het eigen publiek teleur tegen Excelsior (0-0).

Vitesse speelde alweer de vierde wedstrijd onder Rob Maas, de oude assistent van de naar Maccabi Tel Aviv vertrokken Bosz. Alleen het uitduel met degradatiekandidaat SC Cambuur ging gewonnen (0-2). Tegenstander Excelsior brak in het Gelredome met een serie van vijf verloren competitieduels op rij.

„Voetballen, voetballen”, smeekten de supporters van de club uit Arnhem halverwege de eerste helft. De spelers van de thuisclub gaven enigszins gehoor aan die oproep. Vitesse verhoogde het tempo en kreeg ook enkele kansen. Renato Ibarra was met een schot op de lat het dichtst bij de openingstreffer.

Vitesse was de gevaarlijkste ploeg, maar ook Excelsior kreeg kansen. Zo stuitte Tom van Weert halverwege de tweede helft op doelman Eloy Room. Hij had de bal beter aan Adil Auassar kunnen geven. Dat had zo goed als zeker een treffer opgeleverd. Henrico Drost was in de slotfase ook nog dichtbij een treffer voor de bezoekers uit Rotterdam. Keeper Room bracht echter op de doellijn redding. Hij voorkwam zo dat Excelsior de eerste competitiezege sinds 7 november vorig jaar boekte. Willem II was destijds het slachtoffer in Tilburg (2-3).

Excelsior vierde het gelijke spel als een zege. De fans van de thuisclub waardeerden het spel van hun favoriete club met een schel fluitconcert.

PEC Zwolle - FC Groningen: 1-3

Het aangekondigde vertrek van trainer Erwin van de Looi heeft FC Groningen allesbehalve van de wijs gebracht. Drie dagen nadat de 43-jarige coach zijn vrijwillige afscheid uit de Euroborg bekend had gemaakt, rekenden de noorderlingen af met een serie van zes duels zonder zege. PEC Zwolle werd voor de tweede keer dit seizoen verslagen (1-3). Daardoor klom FC Groningen over de ploeg uit Overijssel heen naar een plek net onder de subtop.

In een levendige eerste helft dwongen beide ploegen meteen al veel kansen af. Alleen Alexander Sörloth kwam namens FC Groningen tot scoren. De Noorse nieuwkomer kopte in de zeventiende minuut raak nadat hij in een luchtduel doelman Mickey van der Hart te slim en te snel af was (0-1). Sörloth kwam daarbij ongelukkig op zijn hand terecht. Vijf minuten na zijn openingsgoal, die door PEC Zwolle vergeefs werd aangevochten wegens ‘afhouden’ van de keeper, moest Sörloth naar de kant. Danny Hoesen was zijn vervanger.

Met name Bryan Linssen verzuimde FC Groningen nog voor de rust op een grotere voorsprong te zetten. Hij verprutste onder meer in de 38e minuut een vrije schietkans. PEC Zwolle kwam in de eerste helft ook een paar keer in scoringspositie. Dirk Marcellis (paal), Queensy Menig, Thomas Lam en Kingsley Ehizibue (reddingen van doelman Sergio Padt) troffen echter net geen doel.

Na de rust zorgde Lam met een rake kopbal, uit een voorzet van Wout Brama, even voor een evenwichtige stand (1-1). Zes minuten later bracht Michael de Leeuw de bezoekers opnieuw op voorsprong, met dank aan een fraaie hakbal van Hoesen (1-2). Laatstgenoemde miste daarna eerst een grote kans op de beslissende treffer, maar maakte die fout in de 77e minuut met een trefzekere inzet uit een voorzet van invaller Oussama Idrissi meer dan goed, 1-3.

(ANP)