Ex-tolken IND ontkennen banden regime Eritrea

Twee ex-tolken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun voormalige werkgever omdat zij vinden dat zij in een kwaad daglicht zijn gesteld.

Aanleiding is een interview in NRC afgelopen september met IND-directeur Rob van Lint. Daarin zei Van Lint dat de dienst de twee Eritrese tolken heeft weggestuurd vanwege banden met het regime in Eritrea. „Daar is geen enkel bewijs voor”, zegt hun advocaat Quirijn Meijnen nu.

Het gaat om een mannelijke en een vrouwelijke tolk wier betrekking met de IND afgelopen juni is beëindigd. Via het tijdschrift OneWorld werd bekend dat de broer van de twee tolken, de Nederlandse Eritreeër Meseret Bahlbi, voorzitter is van de Nederlandse jeugdorganisatie van de PFD. Dat is de enige toegestane partij in Eritrea. De tolkengedragscode van de IND zou dergelijke familiebanden niet toestaan. Volgens de advocaat van de tolken zou uit een intern onderzoek van de IND inmiddels zijn gebleken dat de twee niets te verwijten valt.

De IND was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Van Lint noemde het in NRC „heel erg” dat de tolken moesten worden weggestuurd. „Wij maken gebruik van héél veel tolken, honderden. Dat gaat meestal goed. Een enkele keer niet.”

Meseret Bahlbi, de broer van de twee tolken, daagde afgelopen woensdag hoogleraar Mirjam van Reisen voor de rechter wegens smaad en laster. Van Reisen heeft volgens eiser Bahlbi in een interview onterecht de indruk gewekt dat hij „de spil is van de inlichtingendienst van Eritrea in Nederland”.

De tolken zeggen dat uit niets blijkt dat zij hun positie bij de IND daadwerkelijk hebben misbruikt. Ze eisen rectificatie en genoegdoening van de IND. De zaak komt op 10 februari voor de rechter.