EU weert Chinees staal met heffing

De Europese Commissie stelt een importheffing in op bepaalde soorten staal uit China om mogelijke oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. De heffing, die voorlopig voor een half jaar geldt, kan oplopen tot 13 procent. Dat maakte de Commissie vrijdag bekend.

Europese staalfabrikanten klaagden bij de EU over dumping uit China en Rusland. China heeft veel staalfabrieken gebouwd en produceert nu te veel staal. De overcapaciteit is volgens brancheorganisatie Eurofer 340 miljoen ton per jaar, twee keer de Europese productie. Hierdoor is de staalprijs gezakt tot het dieptepunt van de crisis in 2009. De Commissie onderzoekt nu of er echt sprake is van export van staal onder kostprijs.

De Europese staalindustrie lijdt zwaar onder de overproductie. Bij de Britse tak van Tata Steel verdwijnen 1.200 banen, de koers van ArcelorMittal staat onder druk.

De heffing betreft een soort staal voor de bouw. Dat maakt Tata Steel in IJmuiden niet, zegt een woordvoerder. Het maakt wel warm- en koudgewalst staal. De onderzoeken naar die soorten lopen nog. „Tata Steel hoopt dat voor deze producten snel maatregelen worden genomen.”