Erdogan wil Poetin spreken over nieuwe schending luchtruim

Een Russische straaljager zou ondanks waarschuwingen Turks luchtruim hebben geschonden.

Archiefbeeld. Poetin en Erdogan tijdens de G20-top in november.
Archiefbeeld. Poetin en Erdogan tijdens de G20-top in november. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

De Turkse president Tayyip Erdogan wil zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin spreken over de straaljager die vrijdag het Turkse luchtruim geschonden zou hebben, meldt persbureau Reuters. In november schoot Turkije om die reden nog een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht.

De Russische Su-34 zou vrijdag ondanks waarschuwingen de Turks-Syrische grens over gevlogen zijn. Dat blijkt volgens Turkije en de NAVO uit radarbeelden. Het Russische ministerie van Defensie ontkent en noemt de Turkse beschuldigingen “pure propaganda”, meldt Reuters.

De relatie tussen de landen is sinds het vorige incident ernstig bekoeld. Ook toen ontkende Rusland Turks luchtruim betreden te hebben. Moskou stelde sancties in, waar onder meer het toerisme onder te lijden heeft.

NAVO-secretaris generaal Jens Stoltenberg noemt het incident in een reactie “gevaarlijk gedrag”. De Noor roept Rusland op zich “verantwoordelijk op te stellen” en maatregelen te treffen om vergelijkbare voorvallen te voorkomen. Hij zegt te hopen dat Ankara en Moskou met elkaar in gesprek blijven en maant tot “kalmte en de-escalatie”.