Een knuffelrobot helpt bij inslapen

Robots stofzuigen, zetten auto’s in elkaar en besturen metro’s. Nu is er een pluizige robot die heel regelmatig in- en uitademt.

Het komt vast wel eens voor dat je ’s avonds niet kunt slapen. Na een vervelende dag bijvoorbeeld, of als er de volgende dag iets spannends gaat gebeuren. Als dat af en toe gebeurt, is dat helemaal niet erg.

Er zijn ook mensen die heel vaak slecht slapen. Ze vallen met moeite in slaap en als ze eindelijk slapen, schieten ze middenin de nacht vaak weer wakker.

De moeder van Julian Jagtenberg is zo’n beroerde slaper. Julian zelf leert voor het vak van industrieel ontwerper. Van dingen die wetenschappers en techneuten verzinnen, maakt hij dingen waar wij in het dagelijks leven wat aan hebben. Julian vroeg zich af of hij zijn moeder kon helpen met slapen.

Om in slaap te vallen moet je heel regelmatig ademen. Maar juist slapeloze mensen vinden dat lastig. „Het helpt enorm als je iemand anders heel regelmatig hoort ademhalen. Dan ga je die automatisch nadoen”, vertelt Julian. „Maar als je bedgenoot snurkt of woelt houdt die je juist wakker.” Daarom bedacht Julian met drie medestudenten een knuffelrobot.

Die robot is een zachte pluizige rol, met daarin een kleine computer en een motortje. Als je hem tegen je aandrukt, hoor je het zachte zuchten van in- en uitademen. Als je je hand op zijn ‘buik’ legt, voel je die op en neer gaan. Wie lepeltje-lepeltje gaat liggen met de robot, zou sneller in slaap moeten vallen.

Je kon de knuffelrobot deze week voelen bij de technische universiteit in Delft. In alle drukte daar was de robot inderdaad erg rustgevend. Maar helpt de robot Julians moeder inslapen? Julian: „Ze gaat hem dit weekend proberen.”