Een baasje die Voice, vooral bij merries

Dressuurruiter Edward Gal heeft een luxeprobleem. Voor ‘Rio’ kan hij kiezen uit twee gelijkwaardige paarden.

Edward Gal wint met Voice de Grand Prix bij Jumping Amsterdam.
Edward Gal wint met Voice de Grand Prix bij Jumping Amsterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Dat ene moment verpestte de mooie zomerdag in Aken. Edward Gal zal het waarschijnlijk nooit vergeten. De 45-jarige dressuurruiter werd bij de Europese kampioenschappen, vorig jaar augustus, gediskwalificeerd, omdat zijn paard op de tong beet. Vanwege stress. Bloed in het spel, dus einde oefening, weg medaille. Sindsdien boekt Gal successen op zijn reservepaard. Moet deze hengst het dan gaan doen voor Nederland in Rio?

Met de ruin Glock’s Undercover (15) doet Gal voorlopig nog weinig. Het incident in Aken heeft sporen nagelaten bij paard en ruiter. Normaliter is de combinatie tot veel in staat. Een medaille op de Olympische Spelen is zeker haalbaar. Het blijft alleen een risico. Daarom wordt voor de zekerheid de één jaar jongere Glock’s Voice klaargestoomd voor het grote werk. Met succes. Op Jumping Amsterdam wint Gal met Voice de Grand Prix met een score van 77,62 procent.

Of Gal in Amsterdam nou op Undercover of op Voice rijdt, hij is razend populair. Nog één keer moet de ruiter poseren voordat zijn proef begint. „Ik moest van mijn meiden vragen of ik u in mijn handtas mee naar huis mocht nemen”, zegt de mevrouw met haar fotocamera in haar hand. Gal lacht ontspannen. „Ik denk niet dat het zal passen.”

Groot talent, te jong voor Rio

Een groom veegt nog wat schuim van de pikzwarte snoet van Voice. Dan betreedt de combinatie de ring in de Amsterdamse RAI. Het publiek houdt de adem in. Donderdagavond bracht Gal iedereen al in vervoering met de pas achtjarige Glock’s Zonik. Het dier geldt als een groot talent, maar is nog te jong voor Rio. Dus zijn alle ogen gericht op Voice.

Zijn oren klapperen bij het binnenkomen wat onrustig. Verklaarbaar? Zeker. Het is een hengst. Hij is snel afgeleid en wil alles zien wat er om hem heen gebeurt. Eenmaal in de ring gaat het perfect. Voice danst fraai en met de klassieke achtergrondmuziek is het plaatje compleet. Op de tribune klappen ook meervoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven en haar man Sjef Janssen voor de winnende proef. Het publiek in Amsterdam geeft een staande ovatie, net zoals een avond eerder bij Zonik. Er heerst tevredenheid.

„Edward heeft alles eruit gehaald, wat erin zit”, zegt Imke Schellekens-Bartels, omroepster in de RAI. Saillant detail: Schellekens-Bartels heeft Voice zelf opgeleid. Het kwam uiteindelijk in 2011 tot een rechtszaak met de eigenaren, omdat zij het paard onder wilden brengen bij Edward Gal. Schellekens-Bartels won, maar inmiddels is de sponsor van Gal, de Oostenrijkse wapenfabrikant Glock, eigenaar van Voice.

Toch weet de amazone nog heel goed wat voor paard het is. „Hij groeide altijd gestaag”, zegt Schellekens-Bartels na de huldiging. „Echt volgens het boekje. Ik moet zeggen dat de piaffe altijd wel een ‘dingetje’ was, maar Edward Gal is een fenomeen. Hij heeft ervoor gezorgd dat dit paard klaar is voor ‘Rio’. Nu wordt het een moeilijke beslissing: Undercover of Voice. Met Undercover valt een uitzonderlijk hoge score te halen, hoger dan met Voice. Het is wel een risico, maar hij heeft gewoon meer uitstraling en is lichtvoetiger.”

Gunstige omstandigheden

Uiteindelijk wordt halverwege juli, na het NK dressuur, de knoop doorgehakt. Dan loopt Undercover weer de buitenwedstrijden en weet Gal welk paard het beste in vorm is voor de Spelen. „In principe ga ik voor Undercover”, zegt Gal later. „Al zou Voice er ook klaar voor zijn. Voice is echt een mannetje, een baasje. Zeker als er merries in de buurt zijn. Ik heb op videobeelden de accommodatie in Rio de Janeiro gezien. De omstandigheden zijn gunstig voor Undercover. Niet zo’n groot stadion als in Aken en hij wordt ook niet ingesloten door tribunes. Het klimaat maakt niet zoveel uit. Paarden krijgen daar vaak pas na een paar weken last van. Dan zijn we alweer thuis. En een jetlag krijgen ze ook niet. Ze reizen liever met het vliegtuig dan met een slingerende vrachtwagen.”