Diplomaat: vredesbesprekingen zijn nu al complete mislukking

In Genève begonnen vrijdag de vredesgesprekken over Syrië. Vooraf ging veel mis. De verwachtingen waren erg laag.

De vredesbesprekingen over Syrië zijn uitgelopen op een „complete mislukking” nog voordat ze vrijdag in Genève waren begonnen. Deze harde conclusie werd vrijdag getrokken door een Westerse diplomaat tegen persbureau Reuters. De oppositie kondigde donderdag aan de bijeenkomst te boycotten omdat het regime niet bereid was te stoppen met bombarderen. En de Syrische Koerden waren niet eens uitgenodigd. Desondanks liet de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, de conferentie toch doorgaan.

Het werd een surrealistische situatie. Er was namelijk geen formele opening van de bijeenkomst georganiseerd. Want alleen de delegatie van het regime en enkele door Rusland gesteunde leden van de gematigde oppositie waren naar Genève gekomen. Die hadden echter geen gesprekspartner. Het was eerder al duidelijk geworden dat het regime en de oppositie niet met elkaar in dezelfde ruimte wilden zitten. Maar het kwam zelfs niet tot shuttlediplomatie.

„Meneer De Mistura zal de bijeenkomst aftrappen door de delegatie van de [Syrische] regering te ontmoeten”, aldus een verklaring van het kantoor van de gezant. „Hij zal verder enkele andere gespreksdeelnemers spreken en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.”

De verwachting voor de vredesbesprekingen waren toch al erg laag. Het feit dat ze überhaupt plaatsvonden had meer te maken met de ongeduld van de internationale gemeenschap dan met de bereidwilligheid van de strijdende partijen om te praten.

Vorig jaar was er voorzichtig optimisme na enkele succesvolle bijeenkomsten van de Internationale Steungroep voor Syrië, waarin alle externe spelers in de oorlog zijn vertegenwoordigd. Het idee was dat zij druk zouden zetten op de strijdende partijen om tot een akkoord te komen. Maar iedereen blijft zijn eigen agenda nastreven. Met dit fiasco als gevolg.