Bijna 12.000 handtekeningen voor aanblijven Dullaert

De Kinderombudsman moet per 1 april weg, maar veel mensen willen dat hij een tweede termijn blijft.

Foto Alexander Schippers / ANP

Een kleine 12.000 mensen hebben zaterdagochtend al hun handtekening gezet onder een petitie die moet voorkomen dat Marc Dullaert vertrekt als Kinderombudsman. Ze hopen daarmee te bereiken dat hij zijn functie nog een tweede termijn mag uitvoeren. De handtekeningenactie voor Dullaert is pas twee dagen in de lucht.

Dat de 52-jarige Dullaert moet vertrekken, komt door een besluit van Nationale Ombudsman Reinier van Zuthpen, diens meerdere. Die besloot donderdag dat hij de Kinderombudsman niet zou voordragen voor een herbenoeming. Van Zutphen wil graag “zijn eigen team” samenstellen, zo was de verklaring.

Veel kritiek op besluit Van Zutphen

Het besluit van de Nationale Ombudsman werd de afgelopen dagen veelvuldig bekritiseerd, ook omdat Van Zutphen erkende dat Dullaert uitstekend functioneerde. Zo willen CDA en D66 meer uitleg over het vertrek van de Kinderombudsman, schreef de NOS onlangs. Op Twitter werd de hashtag #dullaertmoetblijven in korte tijd trending topic.

Marc Dullaert werd in 2011 aangesteld als Kinderombudsman. Die functie was toen nieuw en was een voorstel van Khadija Arib, de huidige voorzitter van de Tweede Kamer. Dullaert haalde sindsdien veelvuldig het nieuws, bijvoorbeeld in zijn strijd tegen pesten, armoede of kindermishandeling. In oktober werd hij verkozen tot voorzitter van de Europese kinderombudsmannen.