Wordt het de finale of het vaderschap voor Murray?

Zijn vrouw Kim Sears zit thuis in Oxshott, onder de rook van Londen. Hoogzwanger. Zijn schoonvader Nigel Sears – coach van Ana Ivanovic – werd vorige week bij de Australian Open onwel en vloog na een medische behandeling naar huis. En Andy Murray? Die worstelde zich vrijdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan naar de finale van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Hij versloeg de boomlange Canadese verrassing Milos Raonic in vijf sets na een vier uur durend gevecht: 4-6, 7-5, 6-7, 6-4 en 6-2. Murray wankelde in de slijtageslag, maar brak niet, en belangrijker: hij bleef fit, daar waar zijn tegenstander in de laatste twee sets last had van blessureproblemen. Raonic werd meerdere keren behandeld aan zijn rechterbovenbeen en kon niet meer voluit spelen.

Murray profiteerde van de dip bij de mentaal gebroken Raonic, de nummer veertien van de wereld die in Melbourne bewees dat hij op termijn een serieuze bedreiging kan vormen voor de gevestigde topspelers.

In de finale speelt Murray (28) zondagochtend Nederlandse tijd tegen zijn generatiegenoot Djokovic, titelverdediger, vijfvoudig winnaar in Melbourne en nummer één van de wereld. De statistieken geven de Schotse nummer twee van de wereld weinig kans – nog nooit won hij op de Australian Open van Djokovic. Drie keer verloor hij in de finale van de Serviër, waaronder vorig jaar waarbij de laatste set in 6-0 eindigde. In de onderlinge ontmoetingen leidt Djokovic met 21 tegen 9.

Mission impossible? „Er is geen reden waarom het niet mogelijk is dat ik win”, zei hij cryptisch op de persconferentie, zo noteerde persbureau Reuters. Murray zal er op gebrand zijn om eindelijk eens te winnen in Melbourne, na vier mislukte pogingen, in 2010, 2011, 2013 en 2015.

De zwangerschap van zijn vrouw kan dit weekeinde mogelijk nog wel van invloed zijn, Murray heeft beloofd dat hij naar huis vliegt als hun eerste kind vroeg wordt geboren, zo schreef The Guardian. De bevalling zou zijn uitgerekend voor februari.