Brieven

CO2 uitstoot moet eenvoudig terug

Iets begrijp ik niet helemaal. In Parijs is afgesproken dat alle landen hun uiterste best zullen doen om de temperatuur van de aarde in geen geval meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen. Maar van de klimaatconferentie begin september vorig jaar, georganiseerd door het KNMI als vervolg op de vele klimaatvragen aan de Nationale Wetenschapsagenda, weet ik dat de temperatuur sinds het begin van de industriële revolutie al 0,9 graad is gestegen. Intussen zien we de almaar duidelijkere symptomen van klimaatverandering. 2015 was het warmste jaar ooit, met de meeste sneeuw ooit in de Verenigde Staten, de hevigste regen ooit in Groot-Brittannië, de grootste droogte ooit in het westen van Amerika, en nu ook ineens hoger risico op vallend gesteente (NRC, 22/1) in hoge bergen. Hoe verdedigen politici en klimaatdeskundigen dat de uitstoot van CO2 helemaal niet terug hoeft naar het niveau van vóór het begin van de industriële revolutie?

natuurkundige

Banken

Procentuele beloning

De buschauffeur die steeds een wisselend aantal mensen vervoert, krijgt immer hetzelfde salaris. De bankmedewerker die een wisselend aantal aandelen verhandelt, krijgt daarentegen een wisselend inkomen. Ergo als hij immense bedragen heen en weer schuift, krijgt hij voor die muisklikken (wat gewoon zijn werk is) ineens gigantische beloningen. Dat is omdat het inkomen van de bank, voortkomend uit zijn muisklikken, gebaseerd is op een promillage van de verhandelde waarde. Feitelijk hebben we hierdoor die perverse prikkels geschapen. Komt het de bank uit, dan rekent ze terug naar kostprijs (het particuliere betalingsverkeer of het afhandelen van contant geld). Dan kost ineens een service te veel. Kunnen ze ruim verdienen, dan wil ze plots een percentage van de winst van de eigenaar van het geld (degene die het echte risico loopt). Zo kan ik ook verdedigen dat de buschauffeur die zorgt dat iemand op tijd komt bij een afspraak recht heeft op de opbrengst van die afspraak. Nee, zijn professionele plicht/dienst is dat de passagier op tijd komt, ongeacht het doel van zijn reis. Voor de bank geldt dat ook: die dient ervoor te zorgen dat het geld op tijd en goed wordt overgemaakt.

Roland de Vries,

Oproep

Essaywedstrijd

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en NRC schrijven dit jaar voor de zesde keer samen een essaywedstrijd uit, een oude traditie die in ere is hersteld. Lezers mogen een suggestie doen voor de brede wetenschappelijke vraag waar het essay over moet gaan. De winnende inzender krijgt een zilveren medaille van de Hollandsche Maatschappij. De uiterste datum is vrijdag 27 februari. Inzendingen: KHMW, Spaarne 17, 2011 CD Haarlem of secretaris@khmw.nl