Nederland Fotografeert: eten

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Foto jeroenvanderspek.com

‘Eten’ is het thema van de NRC Fotowedstrijd in februari. Jeroen van der Spek is veelgevraagd ‘foodfotograaf’. Hij werkt voor diverse magazines en kookboeken, zoals het onlangs verschenen Easy Peasy Family. De tafel mag er voor zijn foto’s „best wat rommelig” uitzien.

„Hoe echter, hoe beter. Dat is nu de trend. In de tachtiger jaren werden er heel wat kunstgrepen toegepast: kunststofijsblokjes, glimmende spray en heel veel olie. Dat zie je nu alleen nog bij verpakkingen en reclames.

99 procent van wat ik fotografeer, is echt en eetbaar. Het is alleen niet altijd even goed op smaak gebracht en er gaat weleens wat extra gelatine in de pudding.

„Het mooist vind ik het moment net voordat er gegeten wordt. Dan loopt mij het water in de mond. Ijs fotografeer ik het liefst als het al ingeschept op tafel staat, als het al een klein beetje zacht aan het worden is en er al wat is gemorst. Deze taart is ook al aangesneden met kruimeltjes eromheen. Uit een hamburger neem ik soms zelfs al een hap. Het broodje van die hamburger laat ik trouwens graag net even van het vlees afzakken. Dat rommelige geeft een ambachtelijk tintje.

„Met licht en scherpte probeer ik vervolgens het oog te sturen naar wat het allerlekkerst is, de kers op de taart. Daar neem ik het meeste tijd voor: goed kijken naar wat het allemaal nou zo lekker maakt en daar de focus leggen. Voedsel is gelukkig heel geduldig.”

U kunt uw eigen ‘eetfoto’ inzenden tot en met 26 februari 17.00 uur via foto.nrc.nl.