Digitale boete, minder geweld, hoopt NS

Hoe sneller de bekeuring wordt uitgeschreven, hoe minder kans op agressie. Dat is de gedachte achter een maatregel van NS. Het spoorbedrijf wil overlastgevers daarom digitaal gaan bekeuren.

Afgelopen maanden is in de Randstad een proef met de nieuwe methode gehouden. De voorlopige resultaten zijn zo positief dat NS de methode landelijk wil gebruiken. En dan niet alleen bij overlast op stations, waar de proef zich op richtte, maar ook bij zwartrijden op de trein.

Digitaal beboeten gaat via een app op de telefoon van de conducteur of andere NS-medewerker. Die fotografeert het identiteitsbewijs en is binnen enkele minuten klaar. Een paar dagen later ontvangt de overtreder de boete per post.

Een woordvoerder van NS: „Als je lang bezig bent met het uitschrijven van een boete kan de irritatie bij de bekeurde oplopen. Soms komen er ook vriendjes omheen staan. Hoe sneller de boete klaar is, hoe minder kans op escalatie.” Volgens hem heeft de proef het personeel „een goed gevoel” gegeven.

Of de nieuwe methode leidt tot minder geweldsincidenten is nog niet te zeggen. Het aantal nam de afgelopen jaren al iets af; vorig jaar waren het er 642. Voor de bescherming van personeel en reizigers neemt NS meer maatregelen. Zo worden conducteurs uitgerust met bodycams, waardoor de veiligheidscentrale direct kan meekijken.