In beeld

Zo zien de Europese binnengrenzen eruit

De Europese binnengrenzen zijn, sinds dertig jaar geleden in Luxemburg het Akkoord van Schengen werd ondertekend, geleidelijk aan onzichtbaarder geworden. Op veel plaatsen is er weinig of niets meer te zien dat op een grens duidt. Fotograaf Valerio Vincenzo reisde van 2007 tot 2015 naar allerlei posities op die binnengrenzen om ze vast te leggen. Het zijn veelal verstilde plekken waar de logica van een grens zich niet opdringt. Vincenzo noemde zijn project, waarmee hij genomineerd werd voor de Zilveren Camera, Borderline. The Frontiers of Peace.
Frans-Belgische grens bij de kustplaats Bray-Dunes. Een douanekantoortje is nu een chocoladewinkel.
Valerio Vincenzo
Een wandelpad van houten vlonders markeert de grens tussen Polen en Duitsland op het strand tussen Świnoujście en Seebad Heringsdorf.
Valerio Vincenzo
De Zugspitse, de hoogste berg van Duitsland (2962m), staat op de grens met Oostenrijk.
Valerio Vincenzo
Het drielandenpunt van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt ergens in de Bodensee. Over de precieze locatie van de grens in het meer is tussen de drie landen nooit officieel overeenstemming bereikt.
Valerio Vincenzo
De grens tussen Nederland en België tussen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. De Belgische enclave Baarle-Hertog is een unieke plek, het bestaat uit 26 losse stukjes land, als kleine Belgische eilanden in Nederland.
Valerio Vincenzo
De grens bij Neu Nagelberg in Oostenrijk en Halámky in Tsjechië.
Valerio Vincenzo
Sinds de onafhankelijkheid van Litouwen in 1991 ligt hier de grens met Polen, tussen Berżniki (Pl) en Pazapsiai (Lt).
Valerio Vincenzo
Op het wegdek van de D23, ten zuiden van Biederthal, markeert een gele stip de grens tussen Frankrijk en Zwitserland.
Valerio Vincenzo
Ruïne van kasteel Fleckenstein in de Elzas in het noordoosten van Frankrijk aan de Duitse grens.
Valerio Vincenzo