Economie

Xerox splitst zich op in twee bedrijven

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Xerox wordt in tweeën opgesplitst. De kopieergigant deelt zich onder druk van de activistische investeerder Carl Icahn op in een hardwarebedrijf en een dienstendivisie, meldt The Wall Street Journal. Het fonds van Icahn krijgt drie zetels in de raad van bestuur van de dienstendivisie.

Xerox presenteert deze vrijdag de jaarcijfers en verwacht wordt dat zowel de omzet als de winst voor het vierde jaar op rij dalen. Carl Icahn, die Donald Trump steunt in zijn strijd om president te worden, bezit nu 8,1 procent van de aandelen en pleit al langer voor opsplitsing omdat dat meer rendement zou opleveren.

Het is opvallend dat het tot een splitsing komt, want bestuursvoorzitter Ursula Burns liet in oktober toen een strategieonderzoek werd aangekondigd nog weten dat Xerox één bedrijf zou blijven:

“We do see, to date, strategic value in having these two businesses together. As you go through the review, that’s one of the things that we’ll validate.”

Het kopieermachinebedrijf volgt nu de trend in het Amerikaanse bedrijfsleven om gemengde bedrijven te splitsen in meer gespecialiseerde delen. Zo gingen Hewlett-Packard dat zich opdeelde in een diensten- en softwaredeel en een PC- en printerdeel en eBay dat PayPal afsplitse Xerox al voor.

Amazon ondanks recordwinst afgestraft op de beurs

Amazon heeft in het vierde kwartaal van 2015 een recordwinst van 482 miljoen dollar geboekt. Maar dat was een stuk lager dan analisten hadden verwacht en daarom daalde de beurskoers volgens The Financial Times met maar liefst dertien procent.

Analist Youssef Squali van Cantor Fitzergarld zegt dat beleggers hadden geanticipeerd op nog veel betere resultaten:

“The share price was up very strongly on anticipation of a blowout quarter. The quarter was in line but it was certainly not a blowout.”

De verwachte hoge winst is voor een deel teniet gegaan door stijgende kosten voor onder andere de afhandeling, de dure Prime Now-service waarbij goederen binnen twee uur geleverd worden en investeringen in eigen video-producties.

The New York Post meldt intussen dat Amazon de concurrentie aan wil gaan met Spotify en Apple Music door een nieuwe muziek streamingdienst te in introduceren. Daarmee wil topman Jeff Bezos marktleider worden voor alle entertainment, van boeken tot TV en van films tot muziek.

Hillary Clinton neemt medicijnfabrikant Valeant opnieuw onder vuur

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft medicijnfabrikant Valeant aangevallen. Volgens persbureau Reuters heeft Clinton een blog gepost van een optreden afgelopen weekend in Iowa waarin ze de sterk gestegen prijzen van een medicijn tegen migraine bekritiseert.

In het laatste uur van de beurshandel werden aandelen Valeant massaal verkocht en verloren ze ruim negen procent van hun waarde. Het bewuste D.H.E. 45-medicijn is volgens Clinton van honderdtachtig dollar per tien flacons in de jaren tachtig gestegen tot ruim veertienduizend dollar afgelopen december.

“I’m going after them. We are going to stop this. This is predatory pricing. It is unjustified. It is wrong.”

Het is niet voor het eerst dat Hillary Clinton Valeant onder vuur neemt. In september maakte ze zich op Twitter ook al druk om de explosieve stijging van een medicijn tegen een parasitaire infectie. En ook toen kelderde de beurskoers van het in Canada gevestigde medicijnconcern.