Witte de Withstraat wil hele nacht open

Cafés in de Witte de Withstraat willen in het weekend langer open blijven. „Nu moeten we op drukke avonden zoals donderdag, vrijdag en zaterdag al om 02.00 sluiten. Maar dan is de avond voor de meeste mensen net begonnen”, zegt eigenaar Herman Hell van NRCafé. „Dan zet je zo in een keer een paar honderd man op straat. Dat is niet leuk voor de sfeer in de zaak. Mensen begrijpen het niet.”

Daarbij gaat het publiek gewoon door met de borrel voor het huis van mensen die in de zijstraten wonen, zegt Hell. „Als je daar als bewoner ligt te slapen heb je daar last van. Je kunt er dus beter voor zorgen dat ze langer in de zaak kunnen borrelen.”

Volgens barman Henk Strijdhaftig van de café Witte Aap valt het wel mee met de overlast op straat na sluitingstijd. „Ik denk dat ze gewoon langer open willen zijn omdat ze dan meer omzet kunnen maken. Ze kunnen hier ook terecht. Wij hebben een nachtvergunning.”

Afgelopen jaar stelde de gebiedscommissie Centrum onder voorzitterschap van Suardus Ebbinge (D66) al voor om cafés zonder nachtvergunning ruimere openingstijden te gunnen voor de drukke avonden. Twee weken geleden schreef hij het college opnieuw een brief met het verzoek een proef te houden met langere openingstijden in de Witte de Withstraat. „We willen dat de binnenstad bruist”, zegt Ebbinge. „Dan moet je er ook voor zorgen dat de mensen leuk kunnen uitgaan.”

Hell heeft ook horecazaken in Scheveningen en Vlaardingen. In Vlaardingen mag zijn zaak op zaterdag tot 04.00 ’s nachts open blijven. „We hebben daar laatst met ondernemers tijdens een bijeenkomst van Horeca Nederland over gesproken. Het is niet van deze tijd om al om 02.00 ’s nachts dicht te moeten. Jongeren spreken niet om 21.00 af in een kroeg maar om 23.00. De tijden zijn veranderd. Het stadsbestuur moet mee.”