ING: leegstand neemt komende jaren toe

De winkelleegstand in Nederland dreigt de komende jaren op te lopen. Daarvoor heeft het economisch bureau van ING vrijdag gewaarschuwd. Fysieke winkels leveren steeds meer in ten opzichte van webshops, waardoor omzet en marges onder druk staan. ING denkt dat over tien jaar 20 tot 25 procent van de aankopen online wordt gedaan. Volgens ING doen markt en overheid nog niet voldoende om leegstaande winkels te saneren. „De wil en mogelijkheden harde beslissingen te nemen zijn niet altijd aanwezig. „Een lange remweg dreigt”, zegt ING-sectormanager food & retail Dirk Mulder. Met gemiddeld 1,8 vierkante meter winkelvloeroppervlak per inwoner hoort Nederland tot de landen met de hoogste winkeldichtheid in Europa. Tegelijkertijd wordt per vierkante meter juist relatief weinig verdiend. Tussen 2007 en 2015 nam de leegstand toe van 5 procent naar 9 procent van het winkelvloeroppervlak. (ANP)