Willem II betaalt zelfs weer voor een speler

Willem II, bijna failliet in crisisjaar 2010, roert zich heftig op de transfermarkt. Spits Ogbeche kwam, maar waar doen ze het van?

Bartholomew Ogbeche
Bartholomew Ogbeche Foto ANP

Dat zijn spits Bartholomew Ogbeche is vertrokken naar Willem II – toch een concurrent in dedegradatiestrijd – doet pijn. Cambuur-coach Henk de Jong liet woensdagavond, briesend na de nederlaag tegen AZ, zijn frustraties de vrije loop bij de NOS. „Als die concurrent vier ton neertelt. En het salaris [voor 2,5 jaar] zal een tonnetje of zes zijn. Tja, wij hebben het niet. Willem II wel.”

Ja, Willem II heeft het dus wel. Het was, in de vrij rustige transferwinter tot dusver, een opvallende overgang in de onderste regionen van de eredivisie. De Nigeriaan Ogbeche (31) nam geen reuzensprong, eerder een muizenstapje omhoog. Van de club met de zestiende begroting naar de club met de vijftiende begroting. Vrijdagavond, thuis tegen Heracles, begint Willem II met de spits die voor Cambuur 27 goals maakte in 59 duels.

Een concurrent zijn beste speler afpakken, waar doen ze het van? In Tilburg klinkt het zakelijk uit de mond van algemeen directeur Berry van Gool: „Het is simpel: om je te handhaven in de eredivisie, moet je anderen onder je houden. Maar wij zijn er echt niet om Cambuur zwakker te maken. Wij hebben twee incidentele meevallers gehad door de verkoop van Stijn Wuytens aan AZ en de transfer van [de bij Willem II opgeleide] Virgil van Dijk van Celtic naar Southampton. Dan kunnen we dus ook een incidentele uitgave doen.”

Stadionhuur structureel omlaag

De door de Cambuur-coach genoemde vier ton wil Van Gool bevestigen noch ontkennen. Feit is wel dat Willem II weer eens een transfersom heeft betaald. Dat is voor het eerst sinds de crisis in Tilburg toesloeg in 2010, toen degradatie gepaard ging met een bijna-faillissement. De gemeente Tilburg – eigenaar van het stadion – stak toen de helpende hand toe door de huur structureel en met terugwerkende kracht te verlagen.

Destijds dwong toenmalig wethouder Jan Hamming een inperking af voor spelerssalarissen, die naar gemiddeld 100.000 euro gingen. Dat is nog steeds ongeveer het gemiddelde: Willem II heeft een spelersbudget van 3 miljoen euro voor 28 contractspelers. Maar de club groeit, met afgelopen seizoen een omzetstijging van zes naar negen miljoen.

Van Gool, bezig aan zijn derde jaar bij de club, predikt kalmte. „We hebben nog een negatief eigen vermogen van 1 miljoen euro. We willen eerst vet op de botten. Maar ja, we hebben een financieel gezonde bedrijfsvoering. We hebben een shirt- en rugsponsor en businesspartners die voor twee tot drie jaar vastliggen. We zijn sinds de promotie in 2014 gegroeid van 250 naar 450 sponsoren. Alle VIP-boxen zijn verkocht, we hebben er deze zomer één laten bijbouwen. Ook verkocht. Iedereen komt op eredivisievoetbal af.”

Donderdag, onderdeel van de Tilburgse goednieuwsshow, maakte Willem II bekend door de KNVB in categorie 3 ingedeeld te zijn, ofwel bij het smaldeel van financieel gezonde clubs. Volgens Van Gool was het geen bewuste mediastrategie om de slagvaardigheid op de transfermarkt van context te voorzien. „De brief van de KNVB viel gisteren op de mat. Wij wisten het natuurlijk al op basis van onze eigen berekeningen, maar je wacht altijd op de bevestiging.”

Knap werk al met al van de commerciële afdeling, zegt Van Gool. Maar volgens de directeur komen de credits allereerst toe aan de voetbaltechnische leiding. „Daar begint de cirkel van het succes.”

Op de grillige jaren 2010-2014 (degradatie, promotie, degradatie, promotie) volgde vorig seizoen een knappe negende plek in de eredivisie, waarbij Jürgen Streppel zijn naam als creatieve coach vestigde. En de regio Midden-Brabant vond de weg weer naar het Koning Willem II-stadion.

Maar dit seizoen dringt ook de realiteit van een kleine club rauw binnen. Willem II staat drie punten boven de degradatiezone. Zo zijn de wintertransfers onder supervisie van technisch manager Carlos Aalbers ook op te vatten als reparatie voor zomerse tegenvallers. Ogbeche moet het gemis van een renderende centrumspits opvangen. Donderdag volgde de komst van (de transfervrije) linksback Rochdi Achenteh en eerder deze maand werd Guus Hupperts, ooit nog eens getipt als vleugelaanvaller voor Ajax, gehuurd van AZ. Het kan even niet op bij Willem II.